Skocz do zawartości
  • 0

Spodnie Wehrmachtu?

Julekcezar

Pytanie

Napisano

Witam, zastanawiam się, co to za model spodni, przejrzałem wszystkie, które były w Deutsche Soldaten i nie znalazłem identycznych, a że na mundurach wh znam się tyle, co prawie nic, to piszę tutaj, żeby się dowiedzieć, co to za model i czy oryginał, czy replika.

1.PNG

3.PNG

4.PNG

5.PNG

6.PNG

7.PNG

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drillichhose Keilhose M42/M43. Ciekawe jest to ze jest zewnętrzna kieszonka na dewizkę zamiast wewnetrznej kieszeni z klapką,

Nietypowy także kształt szlufek na pas, oraz brak jednego guzika na pasie (nie neguje że nie oryginały) Nie są one typowe przez te różnice dlatego nie dziwię się że nie możesz znaleźć.

Właściwie najbardziej podobne te spodnie są do kroju  keilhose DOT44 dla Waffen SS (wpisz to w google) W nich była kieszonka takiego typu i tego typu szlufki na pas. I uważam że to spodnie tego typu zrobione z zielonego drelichu.

Pozdrawiam

Napisano

Masz zblizenie materiału? Powinien być tzw HBT w jodełkę. Same mundury drelichowe to też bardzo zróżnicowany temat. Poczatkowo były białe potem , zielone, feldgrau i służyły jako mundury robocze. Potem były używane i na froncie w związku z brakami materiałowymi, jako prywatnie szyte, lub szyte w warunkach polowych....

Napisano

Raczej to replika nie jest bo repliki są odwzorowaniem typowych egzemplarzy, a ten ma kilka różnic, jednak pewności nie mam, niech ktoś inny je kupi, choć nie ukrywam, że bardzo mi zależy na spodniach. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie