formoza58 Napisano 30 Sierpień 2019 Autor Napisano 30 Sierpień 2019 Kolejnym budynkiem istniejącym do obecnych czasów jest stajnia szwadronu KM, na planie nr. 10. Na zdjęciu z 1929 roku oznaczona białym krzyżykiem. Między nią a budynkiem koszarowym znajdowało się miejsce zbiórki ułanów, udających się poza koszary na miasto, min. do kościołów, do kina opery lub teatru etc.
formoza58 Napisano 30 Sierpień 2019 Autor Napisano 30 Sierpień 2019 Dwie stajnie szwadronu KM, w 1930 roku. Budynek nr. 10 w głębi.
formoza58 Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Napisano 2 Wrzesień 2019 Dochodząc do końca ww. stajni szwadronu KM, stajemy przed pozostałością po krytej ujeżdżalni nr. 1
formoza58 Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Napisano 2 Wrzesień 2019 Ujeżdżalnia nr.1 w 1922 roku Swoją ścianą szczytową od ulicy Łyczakowskiej uzupełniała drewniane ogrodzenie koszarowe.
formoza58 Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Napisano 2 Wrzesień 2019 Kadr zdjęcia lotniczego z 1929 roku przedstawia ujeżdżalnię nr. 1 w pełnej krasie.
formoza58 Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Napisano 2 Wrzesień 2019 Część ujeżdżalni została w lecie 1941 roku zniszczona od strony Łyczakowskiej. Po wojnie zburzono resztki, resztę budynku pozostawiając.
sqh Napisano 2 Wrzesień 2019 Napisano 2 Wrzesień 2019 W dniu 27.08.2019 o 18:10, formoza58 napisał: Jw. Wydawało mi się, że zwykła przyzwoitość nakazywałaby podać źródło i autora zdjęcia, które - podpisane i opisane - zostało swego czasu opublikowane na innym forum. Bynajmniej nie pochodzi ono ("Jw.") z 2016 r. - jest jednym z wielu, jakie wykonałem 24 kwietnia 2011 r., podczas wycieczki naukowej na Koszary Górne ze znajomymi historykami i krajoznawcami ukraińskimi. A jeśli wszystkie współczesne zdjęcia, wrzucane przez Ciebie, są tak samo "autorskie" to... gratuluję dobrego samopoczucia
formoza58 Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Napisano 2 Wrzesień 2019 Przykro mi, że zdjęcie to pochodzi z bardzo nielicznych zamieszczanych w tym wątku przeze mnie, otrzymanych w korespondencjach. Po Twojej informacji zapewniam, że moje samopoczucie nie jest dobre. Przede wszystkim dlatego, ze zostałem wprowadzony w błąd. Gdybym wiedział, kto jest autorem i znał poprawny czas wykonania, na pewno nie miał byś pretensji. Dlaczego? Ponieważ podałbym źródło i autora. A teraz pozostaje mi tylko bardzo i szczerze przeprosić , oraz usunąć to zdjęcie z wątku Gwoli ścisłości " Jw" dotyczy budynku, a nie daty wykonania zdjęcia.
formoza58 Napisano 3 Wrzesień 2019 Autor Napisano 3 Wrzesień 2019 I wracając do budynku krytej ujeżdżalni nr. 1... Wygląd jej z 2009 roku.
sqh Napisano 3 Wrzesień 2019 Napisano 3 Wrzesień 2019 17 godzin temu, formoza58 napisał: Przykro mi, że zdjęcie to pochodzi z bardzo nielicznych zamieszczanych w tym wątku przeze mnie, otrzymanych w korespondencjach (...) Nie żądałem i nie zmierzałem do usunięcia mojego zdjęcia z Twojego wątku - nie napisałem na ten temat ani słowa. Chodziło mi jedynie o podawanie źródeł zdjęć, ściągniętych z innych stron. Takie postępowanie wydaje mi się etyczne. W internetach siedzę na tyle długo, że wiem, iż materiał raz wrzucony do sieci zaczyna żyć własnym życiem. Żeby daleko nie szukać - parę lat temu jeden z użytkowników tego forum kopiował moje wypowiedzi z jeszcze innego forum i zamieszczał jako "autorskie" artykuły na Wikipedii - słowo w słowo, włącznie z popełnionymi przeze mnie błędami merytorycznymi... A tu wczoraj jeden znajomy uprzejmie mi doniósł, że na forum "Odkrywcy" pojawiło się znane mu moje zdjęcie. No więc zajrzałem - i znalazłem. Rzecz jasna, nie mam podstaw, by Ci nie wierzyć i Twoich przeprosin nie przyjąć. Być może, faktycznie, ktoś Ci przesłał moje zdjęcie jako swoje i pozwolił opublikować je, choć - najwyraźniej - z zastrzeżeniem własnego nazwiska... Sytuacja taka jest oczywiście możliwa, choć prawdopodobieństwo jej zaistnienia mi osobiście wydaje się niezbyt duże.
formoza58 Napisano 4 Wrzesień 2019 Autor Napisano 4 Wrzesień 2019 I kończąc tematu krytej ujeżdżalni nr.1, widok z 2016 roku...
formoza58 Napisano 4 Wrzesień 2019 Autor Napisano 4 Wrzesień 2019 ... i jeszcze w latach świetności, w 1929 roku.
formoza58 Napisano 4 Wrzesień 2019 Autor Napisano 4 Wrzesień 2019 Kolejnym obiektem, który stoi do dziś , to budynek nr. 16 . W okresie był stajnią 4 szwadronu...
formoza58 Napisano 5 Wrzesień 2019 Autor Napisano 5 Wrzesień 2019 Stajnia 4 szwadronu po opuszczeniu koszar przez Sowietów, w 1941 roku...
formoza58 Napisano 9 Wrzesień 2019 Autor Napisano 9 Wrzesień 2019 I to by było na tyle odnośnie obiektów koszarowych , które zachowały się do czasów współczesnych, w niezmienionym kształcie. Pozostały jednak ślady po pozostałych budynkach. Jak choćby po drugiej krytej ujeżdżalni, nr.2, oznaczonej na planie jako "15".
formoza58 Napisano 9 Wrzesień 2019 Autor Napisano 9 Wrzesień 2019 Kryta ujeżdżalnia nr.2 w pełnej krasie, w 1929 roku...
formoza58 Napisano 10 Wrzesień 2019 Autor Napisano 10 Wrzesień 2019 Po wojnie kryta ujeżdżalnia nr.2 została wchłonięta przez wybudowaną tam halę
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.