formoza58 Napisano 28 Grudzień 2019 Napisano 28 Grudzień 2019 Z prasy okresu międzywojnia, z 1934 roku. Kolarze 16 P.Ul. Wielkopolskich powracający z ćwiczeń.
va3ncd Napisano 18 Wrzesień 2020 Napisano 18 Wrzesień 2020 Mam takie pytanie a w zasadzie to chyba troche prosbe o pomoc we wlasciwym ukierunkowaniu poszukiwan informacji o czlowieku. Mam w pracy kolege, ktory probuje odnalezc informacje o zyciu swojego dziadka do wybuchu wojny. wie, ze sluzyl (gdzies) w wojsku, ze dostal sluzbowy rower, na ktorym wozil dokumenty, ale nie zachowaly sie zadne blizsze informace. W czasie wojny trafil do Oswiecimia, potem do Buchenwald i finalnie do alianckiego obozu dla Displaced Persons, po wyzwoleniu. W 1948 dotarl do Kanady, dzie zalozyl rodzine i urodzila sie jego corka, matka mojego kolegi z pracy. Niedlugo potem zmarl. Moj kolega bardzo by chcial dotrzec do informacji gdzie i w jakiej formacji sluzyl do 1939 i czy w ogole jest jakis zapis tej sluzby, ale kompletnie nie ma pojecia od czego zaczac, wiec zwrocil sie do mnie, ale ja tez nie mam pojecia, wiec zaczalem pytac i ktos mnie skierowal tutaj, wiec wlasnie probuje. Byc moze ktos z Was bedzie potrafil podpowiedziec gdzie i jak szukac. Imie i nazwisko, data i miejsce urodzenia sa znane, wiec moze to jest jakis start. Dziekuje z gory, jarek, Halton Hills, Ontario, Kanada
formoza58 Napisano 18 Wrzesień 2020 Napisano 18 Wrzesień 2020 Trzeba skontaktować się z byłym Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie. Przez aktualnych "włodarzy" zmieniony na Wojskowe Biuro Historyczne, adres i kontakt w necie... Jeśli znane są podstawowe dane personalne , jako osoba bliska, należy zwrócić się z prośbą o jakiekolwiek info o człowieku. Jeśli jest nawet mały ślad... warto
bodziu000000 Napisano 16 Październik 2020 Napisano 16 Październik 2020 Funkcjonariusze Straży Granicznej w Boguszach na granicy z Prusami Wschodnimi
bodziu000000 Napisano 28 Październik 2020 Napisano 28 Październik 2020 Kompania cyklistów 70 PP na ćwiczeniach w Gębicach, 1933 r.
formoza58 Napisano 15 Czerwiec 2021 Napisano 15 Czerwiec 2021 Przekazanie dla wojska od warszawskiego " Strzelca", w 1939 roku...
formoza58 Napisano 25 Październik 2021 Napisano 25 Październik 2021 Z Allegro. Strzelec konny 5 pułku, Tarnów.
formoza58 Napisano 14 Listopad 2021 Napisano 14 Listopad 2021 Kolarze 42 Pułku Piechoty podczas defilady w Białymstoku, 11 listopada 1938 roku.
Rekomendowane odpowiedzi