Młody duchem Napisano 24 Lipiec 2019 Autor Napisano 24 Lipiec 2019 Dla porannego rozruszania szarych komórek.. To powinny być R-75 ale.....to moja własna identyfikacja, proszę o ewentualną korektę:))
HD1940 Napisano 24 Lipiec 2019 Napisano 24 Lipiec 2019 No niestety nie wszystkie motocykle to R75. D29, 28, 27,34,32,35 to faktycznie BMW R75. D33 i 31 to Zundapp KS750 D25, 30 i 26 to BMW R12.
Tyr Napisano 24 Lipiec 2019 Napisano 24 Lipiec 2019 D34- Opuncje. Widać woleli mieć kolki w tyłkach niż ołów o aliantów z nieba;)
Tyr Napisano 24 Lipiec 2019 Napisano 24 Lipiec 2019 Nie wiem, czy pilot z bródką z fotki D35 który siedzi w koszu nie występuje w tym filmie od 2,18 min? Może ktoś rozpozna który z pilotów LW taką zapuścił
Młody duchem Napisano 24 Lipiec 2019 Autor Napisano 24 Lipiec 2019 Tyr: dzięki za dozę humoru i ciekawy filmik...też je kolekcjonuję okazjonalnie:)) może faktycznie ktoś odkryje zbieżność postaci i mamy historie jednego zdjęcia jak obszył HD: wiedziałem że moja wiedza jest słaba..:)) Ba: dzięki za kolejne zdjęcie, cieszę się że czasami wpadasz w odwiedziny:))))))))))))))))))) fotel czeka zawsze na Ciebie... Kaz
Tyr Napisano 24 Lipiec 2019 Napisano 24 Lipiec 2019 Barbapapa ma rację Ramcke- skorpion. Ta fotka da się powiększyć dużo bardziej. O co chodzi z tą rozdzielczością raz ok a raz się nie da powiększyć?
Młody duchem Napisano 24 Lipiec 2019 Autor Napisano 24 Lipiec 2019 Dla cierpiących na bezsenność prośby: oczywiście to znów grupa -wg.mojego widzimisię- R-12 ----- korekty przyjmę z pokorą niestety, prawdopodobnie są powtórki z poprzednich identyfikacji i tego co było w moim pierwszym temacie "historia jednego zdjęcia" jeżeli ktoś coś wyłapie proszę o informacje /nie moge dopracować sie swoich jednoznacznych procedur eliminujących powtarzanie zdjęć / o powtórzonym zdjęciu.. jezeli wśród zdjęć znajdziecie ten sam motocykl lub miejsce tez proszę o info.. bardzo inetersujące sa dla mnie wszelkie dyskusje dotyczace znaków, rejestracji i innych elementów - czasami z takich puzzli cos mozna ułożyc:)) i o by było na tyle..teraz juz wizualka:))
HD1940 Napisano 25 Lipiec 2019 Napisano 25 Lipiec 2019 D 47 na pierwszym planie BMW R35 za nim Zundapp KS750. Na pozostałych to BMW r12. Ciekawe jest zdjęcie D4,1na której widać cywilną wersję R12 z dwuosobowym wózkiem bocznym. Takiego jeszcze nie widziałem. Być może to pojazd zarekwirowany z cywila, który trafił do Afryki. Z którejś z książek kojarzę, że D52 było identyfikowane jako zrobione na Bałkanach, ale czy tak jest to nie wiem.
Młody duchem Napisano 25 Lipiec 2019 Autor Napisano 25 Lipiec 2019 witam porannego gościa.:)) info jak zwykle satysfakcjonujące, D41 to nawet może nie być DAK...ale na razie nie moge potwierdzić ani w jedna ani w drugą strone.. co do D52 tez poszukam... Kaz
Tyr Napisano 25 Lipiec 2019 Napisano 25 Lipiec 2019 z takimi wózkami kupiła Grecja 150 szt. Pewnie zdobyczny.
Młody duchem Napisano 25 Lipiec 2019 Autor Napisano 25 Lipiec 2019 witam Panów Ba...dzięki za takie odpowiedzi,, dzieki za takie szerokie komentarze i lepsze wersje zdjęć Tyr..Tobie również dzieki za kolejne odwiedziny i informacje kaz
Młody duchem Napisano 26 Lipiec 2019 Autor Napisano 26 Lipiec 2019 Koledzy.. Prosba: w tym nawale informacji czasami u mnie wkrada się drobny bałagan...ustawiam sobie własne procedury by unikać bałaganu ale to chwila musi minąć nim się dobrze wdrożą.. i tak sie stało z zundapp K600: https://forum.odkrywca.pl/topic/766486-zundapp-k600/ Czy mógłby ktos z Was potwierdzic ze to na pewno ten typ? /dla wszystkich zdjęć/ Z góry dziekuje:)) i obiecuje poprawę... Kaz
HD1940 Napisano 26 Lipiec 2019 Napisano 26 Lipiec 2019 Na zdjęciu D34 jest na przedzie KS750. W tym samym szeregu jest KS600, zresztą tak jak go oznaczyłeś.
Młody duchem Napisano 26 Lipiec 2019 Autor Napisano 26 Lipiec 2019 dzieki Ba za potwierdzenie identyfikacji:))
Młody duchem Napisano 26 Lipiec 2019 Autor Napisano 26 Lipiec 2019 HD...sorki...oczywiście ze Ty potwierdziłeś!!!! niestety, zmęczenie...intensywne dni dzieki serdeczne...i prosze o wiecej:) Kaz PS. A Tobie Ba i tak sie należą podziekowania - za właściwe uwagi i komentarze:))))
Młody duchem Napisano 27 Lipiec 2019 Autor Napisano 27 Lipiec 2019 koledzy i Eksperci...teraz bedzie trudniej... Skończyły mi się /prawdopodobnie/ zdjęcia gdzie jednoslad to element podstawowy na nim. czas na zdjęcia z jednośladem w dalekim tle... /to tylko część/ czas zatem je przedstawić: 1. być może niektóre się już powtórzyły - dalej szwankują moje procedury dla zdjęć "wielotypowych".. proszę o info 2. mam swiadomość że część pozostanie jako "nn" - ale warto spróbować - Wasza wiedza jest nieoceniona 3. proszę także o ewentualną identyfikacje całego "towarzystwa" - co prawda wiele z typów jest łatwych w identyfikacji i je mam...ale warto skonfrontować moją wiedzę /ubogą.../z Waszą.. 4. Inne pytania to standard: czy dak, miejsce, jednostka...inne 5.żarty mile widziane:)) może w przyszłości założę temat: "dowcipy DAK".... Kaz
HD1940 Napisano 27 Lipiec 2019 Napisano 27 Lipiec 2019 Faktycznie, teraz jest trudniej. Ale po kolei: D53 nie widzę, za słabe zdjęcie. Widoczny kosz ale za mało wyraźny widok do czego został przypięty. D54,55,57,58,63,64 to BMW R12. D60 moim zdaniem to dwa motocykle włoskie, z duzym prawdopodobieństwem Moto Guzzi ALCE, ale na 100% nie jestem pewien.
Młody duchem Napisano 27 Lipiec 2019 Autor Napisano 27 Lipiec 2019 wiedziałem że nie zostanę z tym tematem sam::)) bardzo, bardzo, bardzo dziekuję:)))) Kaz
Młody duchem Napisano 28 Lipiec 2019 Autor Napisano 28 Lipiec 2019 Dalej trudne czyli "wielotypowe" z jednośladami gdzieś w tle.. Praktycznie na tym kończą się moje zasoby zdjęć w temacie jednośladów DAK....ale może coś przegapiłem w "wielotypowych" tak więc te ostatki:
HD1940 Napisano 29 Lipiec 2019 Napisano 29 Lipiec 2019 Nie ze wszystkimi pojazdami jestem w stanie sobie poradzić .Ale po kolei: D65 za słabe foto by poznać motocykl, ale przychodzi mi na myśl pytanie laika: czy w Afryce rosną drzewa iglaste, które wyraźnie widać po prawej stronie? D66 Moim zdaniem to angielska BSA M20 D67 2 szt BMW R75 D68 nie wiem, po tłumikach można przypuszczać, że to może jakiś model DKW lub Triumpha ale równie dobrze może być coś z włoszczyzny. D 70 i D71 nie rozpoznaję konkretnej marki poza tym, że to motocykle z wózkami więc prawdopodobnie BMW R12, Zundapp KS600 ale równie dobrze np. BMW R61. D72 BMW R12 D73 prawdopodobnie BMW R12, ale nie jestem pewien. Podobnie jak w przypadku pierwszej fotki, miejsce i sceneria bardziej przypomina mi wschód Europy niż Afrykę północną. D74 BMW r12 D75 moim zdaniem to PUCH 350 D76 BMW R12 D77 i 78 BMW R75 D79 najbardziej prawdopodobne, że to BMW R75.
Młody duchem Napisano 29 Lipiec 2019 Autor Napisano 29 Lipiec 2019 wow....:) to i tak więcej niż się spodziewałem:)) proszę indeks, ocena 6.00 i zapraszam na następny semestr, ..:)) Kaz
Młody duchem Napisano 29 Lipiec 2019 Autor Napisano 29 Lipiec 2019 teraz już na spokojnie: ten to chyba faktycznie nie Dak...:)) architektura raczej nie afrykańska ten ma sporo "za" - to raczej 1943 Tunezja..jakoś krajobraz mnie nie odrzuca.. załoganci też blisko...panzer jak w DAK.. ale pewnie jest i kilka "przeciw".... Może ktoś pomoże? przycisk "dodaj odpowiedź" blisko..
Młody duchem Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Napisano 30 Lipiec 2019 Wracam do D66 Już raz była podobna sytuacja: pewnie po mundurze określałem jako DAK...a wyszła Nowa Zelandia.. Czy i tu nie jest ten przypadek? Ten ciężarowy też nie bardzo ma kolory Afryki... Jakie sugestie Koledzy? Ba..a Twoje spostrzeżenia do D6 lądują w "broń osobista". Jednocześnie chyba wszystko z tego zdjęcia zostało zidentyfikowane /jako sprzęt/:)))
Młody duchem Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Napisano 30 Lipiec 2019 Już tak na posumowanie moich zdjęć z grupy "jednoślady" dosyć ciekawa konstrukcja jaka jest KFZ 2 Kettenkraftrad Jednoślad co prawda to nie jest...ale tak go prywatnie sklasyfikowałem. Trudno jest tu pomylić się z identyfikacją - chyba ze występują jakieś wersje o których nie mam zielonego pojęcia.. Podstawowe pytanie dla wszystkich jak zawsze: czy to Afryka? zatem do dzieła: z przyczepką sd Ah 1, wygląda na zdobyty przez Anglików 102 to była autokorekta..powtórzył sie:)) tym razem z 2,8-cm-schwere Panzerbüchse 41 (2,8 cm sPzB 41 ) Tu prawdopodobnie podpinany PAK 36, w tle ciężarowy jakaś "trojka", w tle chyba któryś z Fordów dziwna przyczepa, ale czy to Afryka? chyba zdobyty, w tle haubica 105 mm???,1943 duza grupa..rejestracja raczej nie do odczytania.. Ramcke i w tle Tygrys.. Ramcke sd ah 1, zdobyty, czytelny nr. rejestr,1942 aż 2 egzemplarze pewnie porzucony przy odwrocie..listopad 1942, Mersa Matruh z sd ah 1 z sd ah 1 chyba sd ah 1 ale pierwsza ma dziwne felgi.. druga i trzecia ciut zbyt prostokątne od frontu.. dziwny bez koła.. palący się wrak przyczepy, i może ten pas do rakietnicy?... też bez koła, sd ah 1, Horch? Ramcke El Alamein, wrzesień 1942 stug III ausf G?.., chyba jeep.. Ramcke sd ah 1 sd ah 1 sd ah 1 ,ktoś mocno popracował nad palemką.. zdobyty, chyba z serii...dobrze widoczny znak (?) jest czytelna rejestracja 2 szt... zdobyty, sd ah 1 sd ah 1, 2,8-cm-schwere Panzerbüchse 41 (2,8 cm sPzB 41 ) na wózku transportowym porzucony przy odwrocie?. popatrzcie, wyłapcie szczegóły, daty, jednostki... może uda się powiązać kilka zdjęć w jedno miejsce lub czas,.. Kaz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.