HD1940 24 Posted July 27, 2019 Faktycznie, teraz jest trudniej. Ale po kolei: D53 nie widzę, za słabe zdjęcie. Widoczny kosz ale za mało wyraźny widok do czego został przypięty. D54,55,57,58,63,64 to BMW R12. D60 moim zdaniem to dwa motocykle włoskie, z duzym prawdopodobieństwem Moto Guzzi ALCE, ale na 100% nie jestem pewien. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 27, 2019 wiedziałem że nie zostanę z tym tematem sam::)) bardzo, bardzo, bardzo dziekuję:)))) Kaz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 28, 2019 Dalej trudne czyli "wielotypowe" z jednośladami gdzieś w tle.. Praktycznie na tym kończą się moje zasoby zdjęć w temacie jednośladów DAK....ale może coś przegapiłem w "wielotypowych" tak więc te ostatki: Quote Share this post Link to post Share on other sites
HD1940 24 Posted July 29, 2019 Nie ze wszystkimi pojazdami jestem w stanie sobie poradzić .Ale po kolei: D65 za słabe foto by poznać motocykl, ale przychodzi mi na myśl pytanie laika: czy w Afryce rosną drzewa iglaste, które wyraźnie widać po prawej stronie? D66 Moim zdaniem to angielska BSA M20 D67 2 szt BMW R75 D68 nie wiem, po tłumikach można przypuszczać, że to może jakiś model DKW lub Triumpha ale równie dobrze może być coś z włoszczyzny. D 70 i D71 nie rozpoznaję konkretnej marki poza tym, że to motocykle z wózkami więc prawdopodobnie BMW R12, Zundapp KS600 ale równie dobrze np. BMW R61. D72 BMW R12 D73 prawdopodobnie BMW R12, ale nie jestem pewien. Podobnie jak w przypadku pierwszej fotki, miejsce i sceneria bardziej przypomina mi wschód Europy niż Afrykę północną. D74 BMW r12 D75 moim zdaniem to PUCH 350 D76 BMW R12 D77 i 78 BMW R75 D79 najbardziej prawdopodobne, że to BMW R75. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 29, 2019 wow....:) to i tak więcej niż się spodziewałem:)) proszę indeks, ocena 6.00 i zapraszam na następny semestr, ..:)) Kaz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 29, 2019 teraz już na spokojnie: ten to chyba faktycznie nie Dak...:)) architektura raczej nie afrykańska ten ma sporo "za" - to raczej 1943 Tunezja..jakoś krajobraz mnie nie odrzuca.. załoganci też blisko...panzer jak w DAK.. ale pewnie jest i kilka "przeciw".... Może ktoś pomoże? przycisk "dodaj odpowiedź" blisko.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted July 29, 2019 Na D6 są jeszcze dwa niewymienione sprzęty: 1. Fallschirmjäger Abwurfbehälter, 2. wiszący na rączce kontenera bandolier z racami i na jego końcu rakietnica Walter Leu.P. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 Wracam do D66 Już raz była podobna sytuacja: pewnie po mundurze określałem jako DAK...a wyszła Nowa Zelandia.. Czy i tu nie jest ten przypadek? Ten ciężarowy też nie bardzo ma kolory Afryki... Jakie sugestie Koledzy? Ba..a Twoje spostrzeżenia do D6 lądują w "broń osobista". Jednocześnie chyba wszystko z tego zdjęcia zostało zidentyfikowane /jako sprzęt/:))) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted July 30, 2019 przepisałem z netu bo znalazłem - zdjęcie się pokazuje przy temacie Brygady Ramcke 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 (edited) Już tak na posumowanie moich zdjęć z grupy "jednoślady" dosyć ciekawa konstrukcja jaka jest KFZ 2 Kettenkraftrad Jednoślad co prawda to nie jest...ale tak go prywatnie sklasyfikowałem. Trudno jest tu pomylić się z identyfikacją - chyba ze występują jakieś wersje o których nie mam zielonego pojęcia.. Podstawowe pytanie dla wszystkich jak zawsze: czy to Afryka? zatem do dzieła: z przyczepką sd Ah 1, wygląda na zdobyty przez Anglików 102 to była autokorekta..powtórzył sie:)) tym razem z 2,8-cm-schwere Panzerbüchse 41 (2,8 cm sPzB 41 ) Tu prawdopodobnie podpinany PAK 36, w tle ciężarowy jakaś "trojka", w tle chyba któryś z Fordów dziwna przyczepa, ale czy to Afryka? chyba zdobyty, w tle haubica 105 mm???,1943 duza grupa..rejestracja raczej nie do odczytania.. Ramcke i w tle Tygrys.. Ramcke sd ah 1, zdobyty, czytelny nr. rejestr,1942 aż 2 egzemplarze pewnie porzucony przy odwrocie..listopad 1942, Mersa Matruh z sd ah 1 z sd ah 1 chyba sd ah 1 ale pierwsza ma dziwne felgi.. druga i trzecia ciut zbyt prostokątne od frontu.. dziwny bez koła.. palący się wrak przyczepy, i może ten pas do rakietnicy?... też bez koła, sd ah 1, Horch? Ramcke El Alamein, wrzesień 1942 stug III ausf G?.., chyba jeep.. Ramcke sd ah 1 sd ah 1 sd ah 1 ,ktoś mocno popracował nad palemką.. zdobyty, chyba z serii...dobrze widoczny znak (?) jest czytelna rejestracja 2 szt... zdobyty, sd ah 1 sd ah 1, 2,8-cm-schwere Panzerbüchse 41 (2,8 cm sPzB 41 ) na wózku transportowym porzucony przy odwrocie?. popatrzcie, wyłapcie szczegóły, daty, jednostki... może uda się powiązać kilka zdjęć w jedno miejsce lub czas,.. Kaz Edited July 30, 2019 by Młody duchem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 Ba..tez tak czytałem.. ale po aferze z mundurem Nowozelandczyka ogarnęły mnie watpliwości Może ktoś pomoże.... nigdy nie interesowało mnie umundurowanie /chyba że własne na SPR...Inowrocław..:))/ poczekam zatem - może będzie więcej argumentów i szala gdzieś sie przechyli... Kaz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted July 30, 2019 (edited) 110, 126 i 129 to ten sam pojazd i ta sama obsada. Ale są i chyba inne pary (może ten bez koła np, sesja po górkach). Edited July 30, 2019 by Barbapapa 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 pięknie..:)) spróbuję w klubie jakoś rozwiązać sytuację zestawów..:)) na razie tylko luźne pomysły, w mojej "kolekcji" mam na to sposób ale tu muszę trochę inaczej...gdyby tu można było dołączać pliki arkuszy kalkulacyjnych...:((( Kaz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted July 30, 2019 Tiger & Kettenkrad Tygrys to słynny nr 131, miejsce zdjęcia (+ inne tej pary) w linku a więcej w necie pod hasłem "Tiger 131" http://tiger1.info/photo-page/001204 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 kurcze blade....kiedy to wszystko czytać i usystematyzować.. :((( czekam na jakąś bessę w budownictwie...:))) ale na to na razie mała szansa...wcześniej dopadnie mnie wiek emerytalny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted July 30, 2019 a do tamtych trzech zdjęć (seria) można chyba dodać i pierwsze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted July 30, 2019 i według mnie większość z tych przyczepek to nie Sd. Ah. 1 - taką masz na 125 (obniżona burta w przedniej jej części) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 103....alem ślepy....toż to flak... i Sd Ah 52.../czyli dwukółka transportowa/ co do sd ah 1...tak, ten typ ewidentnie miał podcięty front... na części zdjęć bok wygląda jak prostokąt a nie trapez.. a może to to:? sd ah 32 ta, tu felgi pełne... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted July 30, 2019 (edited) Proponuję zapamiętać sobie tę stronę - jest tu fajny dział z różnorakimi przyczepkami, zostawiam link na zdjęciach z przyczepkami jakie mogą być na Twoich fotografiach. http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Trailers/one-axle_trailers/Fallschirmjagerkarren/fallschirmjagerkarren.html Edited July 30, 2019 by Barbapapa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 Ba...zawzięcie kolekcjonuję Twoje linki...na pewno byłem na tej stronie...ale nie dbałem kiedyś o "rejestrację" źródeł.. Ale to był początkowy okres -era chomika: łykaj wszystko co można.. Potem był okres wstępnej "segregacji" - i to już pochłonęło kupę czasu.. Następnie okazało się, ze każde kolejne zdjęcie /a było ich już pewnie ponad 500/ to czasami żmudne sprawdzanie - czy takie już mam..?? W zasadzie 80% to identyfikacja...:(( na tak piękne historie które tu tworzyłeś nie ma już czasu...i umiejętności ech..dość płaczu..będe miał satysfakcję że może gdzieś, kiedyś, komuś takie zebranie informacji się przyda Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 30, 2019 do 130: ten wózek to chyba sd ah 31/1...tak wożono ten ciężki karabin przeciwpancerny.. a te inne to może IF-8.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted July 31, 2019 Forumowi artylerzyści..:)) pytanie: czy na poniższym zdjęciu w tle to nie 15 cm IG33? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Młody duchem 1 Posted August 1, 2019 107 już nieaktualne: to Sycylia 1943..:((( i znów do kosza.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barbapapa 169 Posted August 1, 2019 106 Całkiem interesująca dyskusja, obejmująca również przyczepki (+zdjęcia) toczy(-ła) się na wskazanych na końcu forach. W skrócie ich "tajemnicze" pojawienie się dyskutanci wiążą z powstaniem Fallschirm-Artillerie-Abteilung. Jednostka ta (o nr 7) została latem 1940 roku uzbrojona w Gebirgsgeschütz 36 a w toku dalszego rozwoju w 10.5 cm Leichgeschütz 40. Zapewne wówczas (a może było to już wcześniej) zaszła potrzeba, obok maszyn ciągnących te armaty (BMW R75 oraz/lub Kettenkrad), posiadania przyczepki amunicyjnej (lekkiej, może i składanej), odpowiedniej do transportu powietrznego jak zakładam. I pojawiło się właśnie to coś. Sugestie nawiązują do stacyjnych wózków bagażowych i są niewielkie podobieństwa. Ale to nie to. A czy to DAK? Może tak a może nie. Jak dla mnie brak jednoznacznych wskazań ani za ani przeciw. Ale tego typu sprzętu artyleryjskiego nie widać na fotografiach z kampanii afrykańskiej. Za to za Kettenkradami w Afryce pokazałeś inne wózki. http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=240331&page=1&ord=0 https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=50&t=184345&start=15 http://www.deutsches-afrika-korps.de/viewtopic.php?p=53925&sid=9a9d8c64fcf310bcd2941b383b433550 Quote Share this post Link to post Share on other sites