Malicki Napisano 13 Lipiec 2019 Napisano 13 Lipiec 2019 Wyszperałem trochę złomków, ale nie daję rady z 2-ma głowniami. Może nasuwa się komuś jakiś pomysł? Dzięki z góry.
Malicki Napisano 13 Lipiec 2019 Autor Napisano 13 Lipiec 2019 Nie miałem miarki na podorędziu, więc tak wygląda mniejsza przy Mosinie
toyotomi Napisano 13 Lipiec 2019 Napisano 13 Lipiec 2019 Czołem. Ta dłuższa głownia, wygląda na całość - jakiś tasak piechociarzy lub saperów. Z tego zdjęcia trudno cokolwiek wywnioskować - może to być cywil. Ten krótszy fragment głowni [na zdjęciu z mośkiem] - to z dużym prawdopodobieństwem fragment głowni szaszki typu kaukaskiego, będącej na stanie formacji ТКВ [ Tерское Kазачье войско ] lub KКВ [ Кубанское Казачье войско ] produkowanej w latach 1894 -1904. Charakterystyczny trzpień - vollintegral - z trzema otworami na nity poprzeczne okładzin. pzdr. stani
Erih Napisano 13 Lipiec 2019 Napisano 13 Lipiec 2019 Dłuższa głownia to na 90% kord (czy może raczej duży nóż) myśliwski, bardzo wątły trzpień. Krótsza - zapewne tak jak toyotomi napisał, złamane szable bywały często przerabiane na broń krótką.
Pytanie
Malicki
Wyszperałem trochę złomków, ale nie daję rady z 2-ma głowniami. Może nasuwa się komuś jakiś pomysł? Dzięki z góry.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.