saren Napisano 9 Lipiec 2019 Napisano 9 Lipiec 2019 Witam serdecznie Proszę o informacje , może ktoś z Państwa wie, czy występowały w czasie II wojny światowej sześciokątne pociski ? Sygnowane : D B J sygnatura widoczna na spodzie , wybita drukowanymi literami natomiast cześć dolna oznaczana czerwoną farbą.Niestety nie jestem w stanie wstawić zdjęcia , ale może sama tajemnicza sygnatura jest komuś znana? niestety żadnych informacji w internecie nie znalazłam w tym temacie Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje
Tyr Napisano 9 Lipiec 2019 Napisano 9 Lipiec 2019 https://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_Whitwortha Tu poszukaj https://www.google.com/search?biw=1098&bih=426&tbm=isch&sa=1&ei=oVEkXb2zFYzSrgTQjp7QAg&q=hexagonal+ammunition+djb&oq=hexagonal+ammunition+djb&gs_l=img.3...18178.20933..21863...0.0..0.272.849.0j2j2......0....1..gws-wiz-img.......35i39.o4Agzw8pGvo
saren Napisano 9 Lipiec 2019 Autor Napisano 9 Lipiec 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedź, dostałam zdjęcia owego przedmiotu , jest duży - długość około 15 cm, średnica spodu 4-5 cm. Pozwolę sobie wstawić zdjęcia , być może pomogą one w identyfikacji
toyotomi Napisano 9 Lipiec 2019 Napisano 9 Lipiec 2019 Czołem. To nie jest pocisk - jest to fragment brytyjskiej 4-ro funtowej [1.8kg] bomby zapalającej. I.B. 4-lb. Mk IV type. W rejonach działania RAF-u, do dziś pląta się dużo tego śmiecia. pzdr. stani
saren Napisano 9 Lipiec 2019 Autor Napisano 9 Lipiec 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedź i rozwikłanie zagadki Życzę wszystkim miłego dnia
Pytanie
saren
Witam serdecznie
Proszę o informacje , może ktoś z Państwa wie, czy występowały w czasie II wojny światowej sześciokątne pociski ?
Sygnowane : D B
J
sygnatura widoczna na spodzie , wybita drukowanymi literami
natomiast cześć dolna oznaczana czerwoną farbą.Niestety nie jestem w stanie wstawić zdjęcia , ale może sama tajemnicza sygnatura jest komuś znana?
niestety żadnych informacji w internecie nie znalazłam w tym temacie
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.