bialawy Napisano 29 Maj 2019 Share Napisano 29 Maj 2019 Witam Mam pytanie - czy ktoś spotkał się z takimi przedmiotami jak na zdjęciach: Plomba średnicy ok 17-18mm, z jednej strony jakby gwiazdka w kółkach (dlatego skojarzenie z kołem sterowym z okrętu), z drugiej jakby wyprostowana litera Z - coś jak wajcha do odpalenia samochodu na korbę Druga rzecz to guzik, ciężki jakby ołowiany z wyraźnym śladem po odlewie średnicy 22-23mm Może ktoś spotkał się z podobnymi rzeczami i coś więcej o nich powie? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 29 Maj 2019 Share Napisano 29 Maj 2019 Guzik wz. 1829 tak zwany zastępczy Rosja Carska https://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/1939 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 30 Maj 2019 Autor Share Napisano 30 Maj 2019 Wielkie dzięki za pomoc w identyfikacji. Wg mnie podpowiedź trafiona w 100%. Teraz tylko rozszyfrować pochodzenie tej plomby. Naprawdę jestem pełen podziwu dla waszej wiedzy. Do tego właśnie powinien służyć Internet czyli do poszerzania swojej wiedzy czy zgłębiania danej tematyki a nie chwalenia się tym co akurat się je czy gdzie się przebywa-to tylko taki przykład. Jeszcze raz dziękuję i czekam na ewentualne podpowiedzi odnośnie plomby - z jakiego okresu może pochodzić i z jaką tematyką była powiązana. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 Daj zdjęcia samej plomby?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 30 Maj 2019 Autor Share Napisano 30 Maj 2019 Może te zdjęcia pomogą w identyfikacji... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 Symbol gwiazdy z kropkami to Drohiczyn nad Bugiem toteż plomba zapewne z tej miejscowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 30 Maj 2019 Autor Share Napisano 30 Maj 2019 Znalazłem coś takiego na podstawie tropu, który mi wyznaczył kolega TOSKA https://polona.pl/item/znaki-symboliczne-na-olowiu-plomby-ich-znaczenie-i-klasyfikacja-les-signes,NzE1MTUxNjM/48/#item Tutaj pod nr 117 i na wcześniejszej stronie pod nr 88 znalazłem podobne symbole (krzyża monogramatycznego, czyli ośmioramiennego) na drohiczyńskich plombach z dawnych czasów z opracowania K. Bołsunowskiego. Symbol jakby nie patrzeć pasuje. Tylko wielkość plomby nie bardzo bo tamte z opracowań są mniejsze. A ta którą kolega TOSKA zamieścił ma 6 ramion ale jest łudząco podobna Tak więc poszukiwań ciąg dalszy... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.