bialawy Napisano 21 Maj 2019 Napisano 21 Maj 2019 Witam Czy ktoś się spotkał z podobnym przedmiotem? Wygląda jak ołowiana plomba. Średnica ok 23mm. Widać jakieś bicie z jednej strony, ale spód o dziwo nie ma żadnego bicia. Co więcej wygląda jak kapsel, a nie jak plomba. Widziałem kiedyś starą kolejową plombę, ale każde miały bicia dwustronne i przypominały ściśnięty fragment ołowiu a nie kapsel z rantem. Widział ktoś kiedyś podobne plomby bo w internecie na grafikach widać tylko kształt i wzór, a nie formę (krążka a nie kapsla). Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pomoc Pozdrawiam
bialawy Napisano 21 Maj 2019 Autor Napisano 21 Maj 2019 Element guzika z tak grubego chyba ołowiu? To ma średnicę ok 23-25mm... I ta równa krawędź wewnętrzna daje do myślenia. Może ktoś się spotkał z czymś podobnym? Bo wygląda trochę jak jakiś ołowiany odcisk jak na laku (pieczęci) tylko ten dół nie daje spokoju...
toska Napisano 21 Maj 2019 Napisano 21 Maj 2019 Na przyklad opis liberyjnego z netu Guzik o średnicy 32,86 mmm wysokości 13,58 mm oraz wadze 16,3 g. Awers - biały metal. Rewers mosiądz.
Pulavian Napisano 21 Maj 2019 Napisano 21 Maj 2019 Nakrętka od butelki XVII - XVIII wiek. Poglądowe zdjęcia z netu. https://www.academia.edu/3839307/with_Trawicka_E._-_Symbolika_lwów_na_średniowiecznych_artefaktach_archeologicznych_ze_zbiorów_Muzeum_Archeologicznego_w_Gdańsku_The_Symbolism_of_Lions_in_Medieval_Archaeological_Artefacts_from_the_Collection_of_Archaeological_Museum_in_Gdansk
bialawy Napisano 22 Maj 2019 Autor Napisano 22 Maj 2019 Jak zwykle wasza wiedza mnie zaskakuje! Jestem pełen podziwu :-) Widzę, że Pulavian na dwóch pierwszych zdjęciach pokazał praktycznie ten sam element tylko, że w znacznie lepszym stanie :-) Tylko jedna uwaga - czy to aby na pewno nakrętka? Wg mnie to raczej nabijana osłona/obicie korka np drewnianego ze względu na brak widocznego gwintu po stronie wewnętrznej. Generalnie bardzo dziękuję za jak zwykle niezastąpioną i fachową pomoc :-) Pełen szacun i pozdrowienia dla forumowiczów:-)
magius28 Napisano 22 Maj 2019 Napisano 22 Maj 2019 17 godzin temu, Pulavian napisał: Nakrętka od butelki XVII - XVIII wiek. Poglądowe zdjęcia z netu Na to bym nie wpadł. Jak widać człowiek się całe życie uczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.