Skocz do zawartości

Czy to jest jakaś stara plomba?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy ktoś się spotkał z podobnym przedmiotem? Wygląda jak ołowiana plomba. Średnica ok 23mm. Widać jakieś bicie z jednej strony, ale spód o dziwo nie ma żadnego bicia. Co więcej wygląda jak kapsel, a nie jak plomba. Widziałem kiedyś starą kolejową plombę, ale każde miały bicia dwustronne i przypominały ściśnięty fragment ołowiu a nie kapsel z rantem. Widział ktoś kiedyś podobne plomby bo w internecie na grafikach widać tylko kształt i wzór, a nie formę (krążka a nie kapsla).

Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pomoc

Pozdrawiam

20190520_131324.jpg

20190520_131316.jpg

20190520_131304.jpg

Napisano

Element guzika z tak grubego chyba ołowiu? To ma średnicę ok 23-25mm... I ta równa krawędź wewnętrzna daje do myślenia. Może ktoś się spotkał z czymś podobnym? Bo wygląda trochę jak jakiś ołowiany odcisk jak na laku (pieczęci) tylko ten dół nie daje spokoju...

Napisano

Na przyklad opis liberyjnego z netu

Guzik o średnicy  32,86 mmm wysokości 13,58 mm oraz wadze 16,3 g.  Awers - biały metal. Rewers mosiądz. 

Napisano

Jak zwykle wasza wiedza mnie zaskakuje! Jestem pełen podziwu :-) Widzę, że Pulavian na dwóch pierwszych zdjęciach pokazał praktycznie ten sam element tylko, że w znacznie lepszym stanie :-) Tylko jedna uwaga - czy to aby na pewno nakrętka? Wg mnie to raczej nabijana osłona/obicie korka np drewnianego ze względu na brak widocznego gwintu po stronie wewnętrznej.

Generalnie bardzo dziękuję za jak zwykle niezastąpioną i fachową pomoc :-)

Pełen szacun i pozdrowienia dla forumowiczów:-)

Napisano
17 godzin temu, Pulavian napisał:

Nakrętka od butelki XVII - XVIII wiek. Poglądowe zdjęcia z netu

Na to bym nie wpadł. Jak widać człowiek się całe życie uczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie