zlotnik12 Napisano 27 Kwiecień 2019 Napisano 27 Kwiecień 2019 Witam Proszę o pomoc w identyfikacji starego noża na rękojeści którego znajduje się punca ( struś ) a na drugiej stronie (15) i (gwiazdka) pięcioramienna. Czy jest to srebro? W necie nic nie znalazłem:( Tylko proszę nie odsyłajcie mnie na inne strony żeby sobie sprawdzić liczę na fachową pomoc.
Laiso Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 Witam. Fotka byłaby bardzo pomocna. Pozdrawiam.
czestar Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 Jeśli liczysz na fachową pomoc to wrzuć fotki.
toyotomi Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 Czołem. W rzeczy samej - zdjęcia były by niezmiernie pomocne. Ale spróbujemy "w ciemno"..... "Strusia" w nabiciach producenckich, używała manufaktura - WMF - WÜRTTEMBERGISCHE METALLWARENFABRIK Produkująca min. sztućce i wszelakie zastawy stołowe. Posługiwała się dziesiątkami rożnych odmian punc i zestawień stempli. Po kroju i zestawieniu nabić, można dojść do czasu produkcji danego artefaktu. 10 godzin temu, zlotnik12 napisał: na drugiej stronie (15) Pomiędzy rożnymi stemplami "numerowymi" może to być gramatura srebra użytego do posrebrzenia. 10 godzin temu, zlotnik12 napisał: i (gwiazdka) pięcioramienna. Dla manufaktury WMF - powinna być gwiazdka / kwiatek - sześcioramienny. Oznaczający produkcję na specjalne zamówienie. .....konieczne fotografie tych nabić. pzdr. stani. PS. Nóż ten jest posrebrzany - WMF - praktycznie - całą produkcję sztućców wytwarzała jako posrebrzane. A i zestawienie nabić, odpowiada - posrebrzeniom.
zlotnik12 Napisano 5 Maj 2019 Autor Napisano 5 Maj 2019 Dzięki za wyjaśnienia dla formalności dodaję fotkę ale pewnie już toyotomi wszystko wyjaśnił. No chyba ze się mylił i jednak jest to sreberko
Pytanie
zlotnik12
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji starego noża na rękojeści którego znajduje się punca ( struś ) a na drugiej stronie (15) i (gwiazdka) pięcioramienna.
Czy jest to srebro?
W necie nic nie znalazłem:(
Tylko proszę nie odsyłajcie mnie na inne strony żeby sobie sprawdzić liczę na fachową pomoc.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.