Łukasz 1991 Napisano 25 Marzec 2019 Napisano 25 Marzec 2019 Witam chciałbym się dowiedziec z jakiego czasu jest ta pieczęć
karpik Napisano 25 Marzec 2019 Napisano 25 Marzec 2019 Jeżeli interesuję Cię tylko datowanie to sprawa ma się tak. Jak wykopałeś ją sam to możesz mieć pewność, że tłoczek ma 150- 200lat. Jeżeli zdobyłeś go w inny sposób to w tych czasach, kiedy można już tak ją "pokolorować", że ciężko odróżnić, ( bez wzięcia do ręki i po takich zdjęciach) może mieć kilka tygodni.
Łukasz 1991 Napisano 25 Marzec 2019 Autor Napisano 25 Marzec 2019 Wykana lubuskie. Znajdowalrn tam monety z 1600/1753
kazioW24 Napisano 25 Marzec 2019 Napisano 25 Marzec 2019 I tak też będzie XVII/XVIII w.,patyna też dobrze wygląda,szukaj gmerk w patrycjuszach lokalnych.
karpik Napisano 26 Marzec 2019 Napisano 26 Marzec 2019 Jak już to końcówka XVIII i z gmerkiem nie ma to nic wspólnego. Nie piszę co przedstawia bo nie tego chciał Łukasz.
Łukasz 1991 Napisano 26 Marzec 2019 Autor Napisano 26 Marzec 2019 A możesz napisać, jestem ciekawy, nawet bym bardzo prosi jeśli wiesz
Łukasz 1991 Napisano 26 Marzec 2019 Autor Napisano 26 Marzec 2019 Mam jeszcze takie pytanko czy to jest guzik?, husaria Polska?
karpik Napisano 26 Marzec 2019 Napisano 26 Marzec 2019 Co do ostatniego szukaj św. Jerzy zabijający smoka. Tłoczek jest inicjałowy. Motyw kwiatów wyrastających z serca znany w wielu formach i używany przez ok. 250lat, poza małymi wyjątkami heraldycznymi jest ozdobą i nie przedstawia godności czy zawodu. Co najwyżej uczucia właściciela kierowane do odbiorcy.
kazioW24 Napisano 26 Marzec 2019 Napisano 26 Marzec 2019 W sumie fakt nie sprecyzowałem ,gmerk jako gmerk nie ,ale gmerk jako znak mieszczan- kupca tak,mogłem napisać herb rodziny.A ta stylistyka jak i sam kształt pieczęć pojawił się już w XVIIw,więc nadal obstawiam swoje datowanie,motyw szukaj w okoliczny majątkach,rodzina sygnowała tym motywem wszystko,jak byli kupcami to motyw jak i inicjały były bite na plombach i tokenach.
Łukasz 1991 Napisano 26 Marzec 2019 Autor Napisano 26 Marzec 2019 Plomb znalazłem chyba z 20 szt każda inna. Powiecie mi jak to możliwe by na 300m2 znaleźć okolo 70 przedmiotów? Nie liczę fusek monet z ruznych okresów itp
karpik Napisano 26 Marzec 2019 Napisano 26 Marzec 2019 56 minut temu, kazioW24 napisał: W sumie fakt nie sprecyzowałem ,gmerk jako gmerk nie ,ale gmerk jako znak mieszczan- kupca tak,mogłem napisać herb rodziny.A ta stylistyka jak i sam kształt pieczęć pojawił się już w XVIIw,więc nadal obstawiam swoje datowanie,motyw szukaj w okoliczny majątkach,rodzina sygnowała tym motywem wszystko,jak byli kupcami to motyw jak i inicjały były bite na plombach i tokenach. Nie jest to gmerk, znak mieszczański ani kupca- to jest inicjałówka z ozdóbką. Co do datowania po kształcie(choć to nie wszystko) to właśnie pieczęci tej budowy są przeważnie datowane na połowę XIX, więc nie wiem skąd te upieranie się przy swoim. http://petschaften-archiv.de/?page_id=251 Łukasz- ostatnie zdjęcia tylko potwierdzają moje datowanie, a próba sprzedaży tłoczka na znanym portalu za 550zł to lekkie przeszacowanie. Ale kto wie, głupich nie sieją.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.