Skocz do zawartości

Pieczęć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli interesuję Cię tylko datowanie to sprawa ma się tak. Jak wykopałeś ją sam to możesz mieć pewność, że tłoczek ma 150- 200lat. Jeżeli zdobyłeś go w inny sposób to w tych czasach, kiedy można już tak ją "pokolorować", że ciężko odróżnić, ( bez wzięcia do ręki i po takich zdjęciach) może mieć kilka tygodni.

Napisano

Co do ostatniego szukaj św. Jerzy zabijający smoka.

Tłoczek jest inicjałowy. Motyw kwiatów wyrastających z serca znany w wielu formach i używany przez ok. 250lat, poza małymi wyjątkami heraldycznymi jest ozdobą i nie przedstawia godności czy zawodu. Co najwyżej uczucia właściciela kierowane do odbiorcy.

Napisano

W sumie fakt nie sprecyzowałem ,gmerk jako gmerk nie ,ale gmerk jako znak mieszczan- kupca tak,mogłem napisać herb rodziny.A ta stylistyka jak i sam kształt pieczęć pojawił się  już w XVIIw,więc nadal obstawiam swoje datowanie,motyw szukaj w okoliczny majątkach,rodzina sygnowała tym motywem wszystko,jak byli kupcami to motyw jak i inicjały były bite na plombach i  tokenach.

Napisano

Plomb znalazłem chyba z 20 szt każda inna. Powiecie mi jak to możliwe by na 300m2 znaleźć okolo 70 przedmiotów? Nie liczę fusek monet z ruznych okresów itp

Napisano
56 minut temu, kazioW24 napisał:

W sumie fakt nie sprecyzowałem ,gmerk jako gmerk nie ,ale gmerk jako znak mieszczan- kupca tak,mogłem napisać herb rodziny.A ta stylistyka jak i sam kształt pieczęć pojawił się  już w XVIIw,więc nadal obstawiam swoje datowanie,motyw szukaj w okoliczny majątkach,rodzina sygnowała tym motywem wszystko,jak byli kupcami to motyw jak i inicjały były bite na plombach i  tokenach.

Nie jest to gmerk, znak mieszczański ani kupca- to jest inicjałówka z ozdóbką.

Co do datowania po kształcie(choć to nie wszystko) to właśnie pieczęci tej budowy są przeważnie datowane na połowę XIX, więc nie wiem skąd te upieranie się przy swoim.

http://petschaften-archiv.de/?page_id=251

Łukasz- ostatnie zdjęcia tylko potwierdzają moje datowanie, a próba sprzedaży tłoczka na znanym portalu za 550zł to lekkie przeszacowanie. Ale kto wie, głupich nie sieją.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie