Skocz do zawartości
  • 0

Filcowa furazerka

kazioW24

Pytanie

Napisano

Takie dziwadło znalazłem w szafie u teścia po jego ojcu,z relacji wynika ze dziadek był w 1944 wcielony do jednostek pomocniczych z racji wieku.Służbę odbywał w Belgii,tam też dostał się do niewoli,a następnie wstąpił do PSZ NA ZACH.pod zmieniony nazwiskiem,co by w razie dostania się do niewoli nie narażać rodziny na represję.W 1946 wrócił do kraju,biedna wioska pod Toruniem,wszystko się przydawało więc i to zostało,teraz pytanie co to za model,do niczego nie mogę jej przypasować,jeden centralny odpowietrznik,stempel nieczytelny.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki,teraz dopiero mam zagadkę,Niemcy używali szwedzkiego umundurowania,czy raczej po wojnie trafił jakiś demobil na rynek cywilny.
Napisano
Ten odpowietrznik to może być miejsce po bączku. Ale specjalistą nie jestem.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 07:30 03-02-2019
Napisano
Niemcy nie używali szwedzkiego umundurowania, a wycofane sorty mundurowe (w tym sukienne) z tegoż kraju trafiły do Polski w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych i na początku obecnego stulecia, często będąc w sprzedaży w sklepach z odzieżą używaną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie