profil Napisano 4 Wrzesień 2018 Autor Napisano 4 Wrzesień 2018 Witajcie. Na pozycjach KOP znalazłem taką tabliczkę z cynku. Powiedz mi, co oznacza skrót G.P.St.
profil Napisano 5 Wrzesień 2018 Autor Napisano 5 Wrzesień 2018 A gdzie ta tabliczka mogła być mocowane? Czy jest to szablon?
Edmundo Napisano 5 Wrzesień 2018 Napisano 5 Wrzesień 2018 A więc jednak znaleziona w miejscowości gdzie była graniczna stacja kolejowa. Co do mocowania czy też szablonu to niestety ale chyba pozostaną tylko domysły.
profil Napisano 1 Październik 2018 Autor Napisano 1 Październik 2018 16 Batalion Ochrony Pogranicza (Sienkiewicze)Co mogło być w tym pudełku, jeśli jej nawet podpisali?
bjar_1 Napisano 1 Październik 2018 Napisano 1 Październik 2018 Dobrze by było to podczyścić, ale to będą elementy lamp naftowych.
profil Napisano 1 Październik 2018 Autor Napisano 1 Październik 2018 Dziękuję sqr i Edmunda za pomoc. Chciałbym dowiedzieć się o przedmiotach na zdjęciu. Wszystkie znalezione na pozycjach KOP.
profil Napisano 4 Wrzesień 2018 Autor Napisano 4 Wrzesień 2018 Witajcie. Na pozycjach KOP znalazłem taką tabliczkę z cynku. Powiedz mi, co oznacza skrót G.P.St.
Edmundo Napisano 1 Październik 2018 Napisano 1 Październik 2018 Przyznam iż nie wiem czym są przedmioty na dwóch powyższych fotografiach ale jeżeli znalezione zostały na pozycjach KOP to co do jednego czyli jak mniemam okrągłego aluminiowego pudełka/nakrętki czy też jakiegoś rodzaju kapsla mam pewną hipotezę.Jeżeli dobrze odczytałem to widać tam wybitą cyfrę 6 oraz litery BOP (ostatnia litera jest bardzo niewyraźna) a jeśli zostało to znalezione w okolicach miejscowości Kołosowo (tak jak orły z czapek i tabliczka/szablon G.P.St.) to być może jest tam wybite 6 BOP" czyli skrót od 6 Batalionu Ochrony Pogranicza. Ale szkopuł tkwi w tym że w Kołosowie stacjonowało dowództwo Kompanii KOP Kołosowo" wraz ze Strażnicą Kołosowo" które to podlegały nie pod 6 a pod 8 Batalion KOP przemianowany w 1929 r. na Batalion KOP Stołpce". Z kolei 6 Batalion KOP noszący następnie nazwę Batalionu Iwieniec" miał w swoim składzie do 1937 r. kompanie graniczne „Żebrowszczyzna”, „Rubieżewicze”, „Stasiewszczyzna”, „Raków”.
sqr Napisano 5 Wrzesień 2018 Napisano 5 Wrzesień 2018 Może coś w kierunku Graniczna Placówka Strażnicza? Teraz jest GPK Graniczna Placówka Kontrolna...
Edmundo Napisano 5 Wrzesień 2018 Napisano 5 Wrzesień 2018 Też kombinowałem w tę stronę n.p. Graniczna Placówka Stacyjna w odniesieniu do granicznej stacji kolejowej.
Pytanie
Witajcie. Na pozycjach KOP znalazłem taką tabliczkę z cynku. Powiedz mi, co oznacza skrót G.P.St.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.