raptor48 Napisano 18 Sierpień 2018 Autor Napisano 18 Sierpień 2018 Co to za oficer i oznaczenie literowe na pagonach?
raptor48 Napisano 18 Sierpień 2018 Autor Napisano 18 Sierpień 2018 Luftwaffe. Co to za litera F na rękawie?
raptor48 Napisano 18 Sierpień 2018 Autor Napisano 18 Sierpień 2018 I wojna. Co to za oznaczenia na ubraniach PG"?
Edmundo Napisano 18 Sierpień 2018 Napisano 18 Sierpień 2018 Fot. 1- to nie jest oficer a szeregowy 3 Batalionu Karabinów Maszynowych (Maschinengewehr-Bataillon 3) stacjonującego w Büdingen (Hesja) na terenie IX Okręgu Wojskowego w mundurze wyjściowym tzw. waffenrock (na naramienniku stylizowana litera M" jak Maschinengewehr- karabiny maszynowe i cyfra 3"- 3 batalion).Fot. 2- oberfeldwebel Luftwaffe z oznaką pirotechnika (personel naziemny).Fot. 3- okres przed I wojną ewentualnie w jej trakcie. Nie wiem co oznaczają litery PG" najprawdopodobniej namalowane na mundurach ale G" kojarzy mi się z Gefangene" czyli więzień (i te znaczenie na kurtkach i spodniach jak w zakładzie karnym), czyżby żołnierze odbywający karę w więzieniu wojskowym tudzież oddziale karnym ?
raptor48 Napisano 18 Sierpień 2018 Autor Napisano 18 Sierpień 2018 Edmundo powaliłaś mnie swoją wiedzą. Jesteś Mistrz. Dzięki wielkie.
Luftlander Napisano 18 Sierpień 2018 Napisano 18 Sierpień 2018 PG- z francuskiego Prisonnier de Guerre" Jeniec wojenny
Pytanie
raptor48
Co to za oficer i oznaczenie literowe na pagonach?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.