Tawarisz Napisano 7 Sierpień 2018 Autor Napisano 7 Sierpień 2018 Witam, dziś wpadek mi w race taki oto pas. Jest naprawdę ciekawy (dziwny?) Bardzo proszę o pomoc w indetyfikacji tego paska, pozdrawiam
Tawarisz Napisano 7 Sierpień 2018 Autor Napisano 7 Sierpień 2018 Witam, dziś wpadek mi w race taki oto pas. Jest naprawdę ciekawy (dziwny?) Bardzo proszę o pomoc w indetyfikacji tego paska, pozdrawiam
l1p4 Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 Być może pas od zasobnika osobistego dla spadochroniarzy? W WPD wydawany żołnierzom zamiast kostki. Pasy służyły do przypięcia zasobnika poprzez linkę do skoczka, w efekcie od góry patrząc leciał spadochron-skoczek-zasobnik
Tawarisz Napisano 8 Sierpień 2018 Autor Napisano 8 Sierpień 2018 Fot. 1 (zdjęcia będą porozciągane przez zmiane wymiarów) :)
Tawarisz Napisano 19 Sierpień 2018 Autor Napisano 19 Sierpień 2018 Faktycznie, po przeanalizowaniu kilku zdjęć doszedłem do wniosku iż faktycznie jest to część paska do zasobnika desantowego... Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam
Edmundo Napisano 19 Sierpień 2018 Napisano 19 Sierpień 2018 Panowie udzielałem się w tymże temacie a więc mogę dodać iż macie rację, jest to część paska do zasobnika.
Edmundo Napisano 8 Sierpień 2018 Napisano 8 Sierpień 2018 Nie jestem znawcą umundurowania Armii Czerwonej ale takowe czy też podobne pasy były użytkowane przez ACz a także Ludowe" Wojsko Polskie w latach czterdziestych. Ale takowe pasy były też noszone w latach pięćdziesiątych przez junaków Powszechnej Organizacji Służba Polsce" do wkładanych przez głowę" bluz polowych a właściwie to roboczych, wzorowanych na przedwojennych bluzach letnich szeregowych WP wz. 24.
Pytanie
Tawarisz
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.