groszek37 Napisano 1 Sierpień 2018 Autor Napisano 1 Sierpień 2018 Witam, prosiłbym o identyfikację tego, co pozostało z bagnetu. Z tą wspawaną rurką został znaleziony na złomie. Ciekawi mnie, że jest lekko zakrzywiony, ostrze nie idzie prosto lecz jest zagięte do góry. Na dole sygnatury, chyba FG
Edmundo Napisano 1 Sierpień 2018 Napisano 1 Sierpień 2018 Panowie no właśnie co jest z tym lekko zakrzywionym ostrzem, widziałem dwa nieco sfatygowane bagnety S 84/98 z takim ostrzem a więc czy była to jakaś powojenna kowalsko-domowa" przeróbka, tyko w jakim celu.
bjar_1 Napisano 1 Sierpień 2018 Napisano 1 Sierpień 2018 Jelec i głownia od mannlicherowskiego M1895.Edmundo - co do przeróbki to chyba nóż do buraków.
Edmundo Napisano 1 Sierpień 2018 Napisano 1 Sierpień 2018 Właśnie od lat mnie to nurtowało, jaki był cel wyginania w taki sposób ostrza co zapewne musiało być wykonane w kuźni, bo przeca nie za pomocą młotka i klepania na zimno" a jak wspomniałem wcześniej widziałem dwa nieco sfatygowane egzemplarze tak spreparowanych niemieckich bagnetów.
bjar_1 Napisano 1 Sierpień 2018 Napisano 1 Sierpień 2018 Tak, to była przeróbka kowalska, na gorąco. Widziałem kilka takich zrobionych z polskich i niemieckich bg.
Pytanie
groszek37
Witam, prosiłbym o identyfikację tego, co pozostało z bagnetu. Z tą wspawaną rurką został znaleziony na złomie. Ciekawi mnie, że jest lekko zakrzywiony, ostrze nie idzie prosto lecz jest zagięte do góry. Na dole sygnatury, chyba FG
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.