Dryziu Napisano 4 Lipiec 2018 Autor Napisano 4 Lipiec 2018 Proszę o identyfikację ubrań maskujących z jakich lat pochodzą.
Erih Napisano 5 Lipiec 2018 Napisano 5 Lipiec 2018 Nasze, szyte z materiału sprowadzonego z Czechosłowacji (nigdy nie spotkałem się poszlakami, żeby u nas ten materiał wytwarzano).
Edmundo Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Na 100 % umundurowanie WP a Pieczątka od wewnętrznej strony bluzy na zdjęciu numer 1" prawdę Ci powie, co ciekawe to data na tejże pieczęci czyli styczeń 1952 r. Kolego Dryziu czy możesz dodać dokładniejszą fotografię tejże pieczątki to rozszyfrujemy jej treść poza tym co ewidentnie widać czyli Styczeń 1952" i Dep. Mundurowy" (Departament Mundurowy MON).
Slajmi130 Napisano 5 Lipiec 2018 Napisano 5 Lipiec 2018 Mnie się wydaje że jest to polski kamuflaż wz. 56 tu chłopaki co nieco rozkminiająhttp://forum.dobroni.pl/f/snajperzy-sil-zbrojnych/36542/2
Dryziu Napisano 4 Lipiec 2018 Autor Napisano 4 Lipiec 2018 Proszę o identyfikację ubrań maskujących z jakich lat pochodzą.
Edmundo Napisano 4 Lipiec 2018 Napisano 4 Lipiec 2018 Wygląda na ubranie maskujące WP stosowane w latach pięćdziesiątych i na początku lat sześćdziesiątych między innymi przez żołnierzy pododdziałów rozpoznawczych zarówno z 6 PDPD jak też jednostek zmechanizowanych i pancernych. Ale nie mam 100 % pewności albowiem podobny wzór używany był w tychże latach także przez Narodową Armię Ludową NRD. Zdaje się że Bułgarzy też mieli coś podobnego ale to raczej nie wchodzi w grę. Chociaż po kroju klap kieszeni skłaniał bym się ku temu że jest to polskie. Jak możesz dodaj zbliżenie na guziki i na inne szczegóły.
Edmundo Napisano 7 Lipiec 2018 Napisano 7 Lipiec 2018 No i wszystko pasuje albowiem Główne Kwatermistrzostwo WP funkcjonowało do 1952 r. kiedy to wzorem ratniej armii" przemianowane zostało na Główny Zarząd Tyłów WP, do nazwy GKWP powrócono w 1957 r. Co do wyceny to nie moja działka.
Dryziu Napisano 5 Lipiec 2018 Autor Napisano 5 Lipiec 2018 Kaptur w bluzie ze zdjęcia numer 2 jest zaokrąglony.
Dryziu Napisano 5 Lipiec 2018 Autor Napisano 5 Lipiec 2018 Kieszeń bluzy na zdjęciu numer 2 nie posiada guzików.
Dryziu Napisano 5 Lipiec 2018 Autor Napisano 5 Lipiec 2018 Pieczątka od wewnętrznej strony bluzy na zdjęciu numer 1.
Dryziu Napisano 5 Lipiec 2018 Autor Napisano 5 Lipiec 2018 Kaptur z bluzy numer 1 jest bardziej szpiczasty. Siateczkamaskująca. w porównaniu do bluzy ze zdjęcia numer 2 jest koloru brązowego a nie zielonego oraz oczka siateczki są widocznie grubsze.
Dryziu Napisano 5 Lipiec 2018 Autor Napisano 5 Lipiec 2018 Siateczka maskująca bluzy ze zdjęcia numer 1.
Dryziu Napisano 5 Lipiec 2018 Autor Napisano 5 Lipiec 2018 Siateczka maskująca bluzy ze zdjęcia numer 1.
Erih Napisano 4 Lipiec 2018 Napisano 4 Lipiec 2018 Nazywano to maskałat", i na moje oko może być to nasze, produkowano to zdaje się w Czechach na wzór poniemiecki.Powinny być obite znakami odbioru, naszymi albo innymi.
Pytanie
Dryziu
Proszę o identyfikację ubrań maskujących z jakich lat pochodzą.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.