formoza58 Napisano 6 Listopad 2022 Share Napisano 6 Listopad 2022 Z 1931 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 On 12.06.2018 o 16:25, formoza58 napisał: Rok 1932... Czyściutki, świeżo malowany, wręcz nówka sztuka" To jest Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 On 11.06.2018 o 16:20, formoza58 napisał: W 1932 roku , w Morzu" opublikowano zdjęcie wg. opisu z podniesienia bandery na Wilku", która to uroczystość odbyła się znacznie wcześniej.No i mam dylemat, czy to jednak nie aby Żbik"? 100% Wilk - tylko na nim znajdziesz tyle "antypoślizgowych" nitów na klapach osłaniających aparaty minowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 On 18.05.2019 o 13:44, formoza58 napisał: Powrót z internowania. Na pierwszym widoczny w głębi od prawej wrak " Gneisenau" blokującego wejscie do portu gdyńskiego. 2 x Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 On 3.06.2019 o 11:03, formoza58 napisał: . Wilk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 On 4.11.2022 o 19:32, formoza58 napisał: Przy nabrzeżu OP. Wilk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 Dzięki Wilki, jesli nie ma nazwy na kiosku, to w tym typie mam dylemat. Z tymi nitami nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 45 minutes ago, formoza58 napisał: Dzięki Wilki, jesli nie ma nazwy na kiosku, to w tym typie mam dylemat. Z tymi nitami nie wiedziałem. Takich "identyfikatorów" jest sporo - dziwne, ze nikt do tej pory (chyba) ich nie skatalogował. Ja zakochałem się w wilkach 2 miesiące temu, więc jestem za cienki - ale: - flagsztok (pokład/dziób): W i Ż mocowane nad "nożem do lin", R - przed. - osłona mechanizmu kotwicznego (pokład, blisko prawej burty): W i Ż jest, R - nie ma. - właz przed działem 100 mm: R ma, reszta nie. - inny układ 2 (na burtę) przednich okrągłych bulajów w kiosku - najwyraźniejszy między R i Ż. - nity na osłonach rufowych: R brak, Ż mało, W dużo. - "kod kropkowy" na burtach: lepszy niż odciski palców :) ale nieczęsto wyraźny. - "schodki" na burtach: każdy wilk miał inne. - dodatkowe "dziury" przy wydechu na burcie: każdy wilk miał inne. - drobiazgi typu mocowanie lin na burtach, jakieś gniazda mocowań na pokładzie, okrągłe "cosie" na pokładzie przy pelotce itp. Efektem ubocznym takiej zabawy są brutalne wnioski dotyczące datowania i opisu fotek :) A ja tylko chciałem zrobić papierowy model ORP Wilk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Listopad 2022 Share Napisano 21 Listopad 2022 Teraz, wilki napisał: Efektem ubocznym takiej zabawy są brutalne wnioski dotyczące datowania i opisu fotek :) "Brutalne wnioski" jak najbardziej pożądane i to , że ktoś sie pomylil, jest mało ważne. Wiadomo, że kto się nie myli, ten... Więc jest okazja i dobra wola, można to wszystko uporzadkować. Z mojej strony, cóż, mea culpa i sorki... Trzeba by może zrobić oddzielny wątek o łodziach podwodnych klasy " Wilk", usunąć z innych, a wstawić w niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 22 Listopad 2022 Share Napisano 22 Listopad 2022 17 hours ago, formoza58 napisał: "Brutalne wnioski" jak najbardziej pożądane i to , że ktoś sie pomylil, jest mało ważne. Wiadomo, że kto się nie myli, ten... Więc jest okazja i dobra wola, można to wszystko uporzadkować. Z mojej strony, cóż, mea culpa i sorki... Trzeba by może zrobić oddzielny wątek o łodziach podwodnych klasy " Wilk", usunąć z innych, a wstawić w niego? To jest archeologia, jeśli czegoś na pewno nie zabraknie to właśnie pomyłek. Spróbuję założyć wątek o wilkach, ale potrzebna będzie szeroka współpraca i wymiana informacji - bez tego wywrócę się błyskawicznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crolick80 Napisano 1 Grudzień 2022 Share Napisano 1 Grudzień 2022 On 21.11.2022 o 14:37, wilki napisał: Takich "identyfikatorów" jest sporo - dziwne, ze nikt do tej pory (chyba) ich nie skatalogował. Ja zakochałem się w wilkach 2 miesiące temu, więc jestem za cienki - ale: - flagsztok (pokład/dziób): W i Ż mocowane nad "nożem do lin", R - przed. - osłona mechanizmu kotwicznego (pokład, blisko prawej burty): W i Ż jest, R - nie ma. - właz przed działem 100 mm: R ma, reszta nie. - inny układ 2 (na burtę) przednich okrągłych bulajów w kiosku - najwyraźniejszy między R i Ż. - nity na osłonach rufowych: R brak, Ż mało, W dużo. - "kod kropkowy" na burtach: lepszy niż odciski palców :) ale nieczęsto wyraźny. - "schodki" na burtach: każdy wilk miał inne. - dodatkowe "dziury" przy wydechu na burcie: każdy wilk miał inne. - drobiazgi typu mocowanie lin na burtach, jakieś gniazda mocowań na pokładzie, okrągłe "cosie" na pokładzie przy pelotce itp. Efektem ubocznym takiej zabawy są brutalne wnioski dotyczące datowania i opisu fotek :) A ja tylko chciałem zrobić papierowy model ORP Wilk... W jakim sensie "schodki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 3 Grudzień 2022 Share Napisano 3 Grudzień 2022 On 1.12.2022 o 17:39, crolick80 napisał: W jakim sensie "schodki"? Stopnie na burtach - wygodny (bo widoczny nawet na kiepskich fotkach) element identyfikacyjny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crolick80 Napisano 1 Styczeń 2023 Share Napisano 1 Styczeń 2023 Huh dobre :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 1 Styczeń 2023 Share Napisano 1 Styczeń 2023 49 minutes ago, crolick80 napisał: Huh dobre :) Takich znaczników znalazłem około 20tu - zapraszam na wątek o wilkach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Styczeń 2023 Share Napisano 3 Styczeń 2023 St. mar Stanislaw Łożyński w poczatku lat trzydziestych i w dniu ślubu w 1936 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2023 Share Napisano 8 Styczeń 2023 Z prasy z 1936 roku...Na " Żbiku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilki Napisano 23 Styczeń 2023 Share Napisano 23 Styczeń 2023 On 8.01.2023 o 12:10, formoza58 napisał: Z prasy z 1936 roku...Na " Żbiku". fotka z 1932/1933 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Marzec 2023 Share Napisano 3 Marzec 2023 W dniu 23.01.2023 o 13:31, wilki napisał: fotka z 1932/1933 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Kwiecień 2023 Share Napisano 5 Kwiecień 2023 Z uroczystości wodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Kwiecień 2023 Share Napisano 20 Kwiecień 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Maj 2023 Share Napisano 10 Maj 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Czerwiec 2023 Share Napisano 25 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Lipiec 2023 Share Napisano 25 Lipiec 2023 Z planów modelarskich z lat czterdziestych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crolick80 Napisano 30 Lipiec 2023 Share Napisano 30 Lipiec 2023 On 26.07.2023 o 01:01, formoza58 napisał: Z planów modelarskich z lat czterdziestych... No te rufowe wyrzutnie torped to dość takie bym powiedział hmm 'nowatorskie'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Lipiec 2023 Share Napisano 30 Lipiec 2023 Ano właśnie, jak na drugą połowę lat czterdziestych przystało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi