Jump to content

Recommended Posts

Posted

... natomiast druga jednostka szkoleniowa o której wspominał Pławski, Regnault" był z Romazzotti" bliźniakiem i oba odeszły ze służby w 1937 roku.

Posted
Penetrowałem prasę, w nadziei, że znajdę datę przypłynięcia Żbika" do Polski, ale konkretnej nie znalazłem. A przecież powinno być głośno, huczno i z wielkim bum". Może ktoś wie ?...
Posted
Wg kmdr Pławskiego Żbik przypłynął w marcu 1932 r. Z tym, że jako datę podniesienia Polskiej bandery też podaje ze miało to miejsce w marcu. Z notatki prasowej ewidentnie wynika, że było 20 lutego. Pisze, że po odebraniu Żbika i zejściu francuskiej załogi kmdr Steyer polecił mu natychmiast płynąć do Polski. Załoga i okręt nie byli jeszcze gotowi na taki rejs. Po sprzeciwie dostał rozkaz na piśmie który wykonał. Trasę z Cherbourga ORP Żbik odbył bez torped na powierzchni, gdyż okręt nie potrafił się z nową załogą zanurzać. Po przybyciu do Gdyni była awantura. Ponadto pierwszy do kraju przybył w lecie 1931 r Ryś w którym stwierdzono defekty i musiał wracać do stoczni. Drugim był Wilk w grudniu 1931 r. W przyprowadzeniu go do kraju brał udział kmdt Pławski który po wyokrętowaniu w Gdyni wrócił po Żbika. Uroczystych powitań chyba nie było, gdyż nic o tym nie wspomina.
Posted

W tomie nr 36 wielkiego leksykonu uzbrojenia Okręty podwodne typu Wilk" Mariusz Borowiak podaje, że powodem wcześniejszego powrotu wybudowanych okrętów były względy finansowe. Uznano, że szkolenie można realizować w Zatoce Puckiej. ORP Wilk wyruszył do kraju 19 listopada 1931 r. i cztery dni później został uroczyście przywitany przez mieszkańców Gdyni. Dowódcą ORP Żbik mianowano kmdr. ppor. Eugeniusza Pławskiego, który 15 marca 1932 r. wyszedł z Cherbourga i cztery dni później zawinął do portu na Oksywiu. O uroczystym powitaniu też nic nie wspomina. Załączona fotokopia Żbika w porcie w Oksywiu w 1932 r. pochodzi z tego wydania.

Posted
Ale to ostatnie zdjęcie pochodzi już z letnich obchodów Dni Morza, w lipcu 1932 roku. Gdyby była z powitania Żbika" w kraju, to marynarze byliby jeszcze w bosmankach.
Posted
Tak oczywiście zdjęcie pochodzi już z okresu letniego. Nie spotkałem się ze zdjęciami tego okrętu z okresu przybycia do kraju. Wrzuciłem je gdyż przypuszczalnie wśród stojących na pokładzie może być bohater tego tematu o ile nie miał służby przy mechanizmach.
Posted

W 1932 roku , w Morzu" opublikowano zdjęcie wg. opisu z podniesienia bandery na Wilku", która to uroczystość odbyła się znacznie wcześniej.No i mam dylemat, czy to jednak nie aby Żbik"?

Posted
Przewertowałem Stalowe drapieżniki" Mariusza Borowiaka. Jest ta zamieszczone to samo zdjęcie z identycznym opisem. Jako źródło też podaje gazetę Morze.