Czlowieksniegu Napisano 28 Maj 2018 Autor Share Napisano 28 Maj 2018 Wcale mi się Dział nie pomylił :-)Po raz kolejny, przy lekturze wspomnień mieszkańców terenów objętych Akcją Wisła" zauważyłem, że nader często uzbrojeni goście", bez względu na narodowość, czy to ukraińską, czy polską, opisywani są jako ubrani w mundury kolejarskie.I teraz- aż takie ilości okupacyjnych mundurów DB udało się przejąć? Jakiś inny powód, poza brakiem standardowych sortów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Maj 2018 Share Napisano 28 Maj 2018 Często farbowano na ciemno (czarno, granat) sorty poniemieckie, więc może o tym mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Maj 2018 Autor Share Napisano 29 Maj 2018 Tylko po co, pomijając aszych", członkowie UPA mieliby farbować mundury? Toż wsio rawno, w czym się po lesie i wsiach włóczyli. No, może pomijając ciuchy codzienne, które ich by nie odróżniały od mieszkańców, ale za to mało poręczne w lesie.Nasi" dla odmiany, mieliby szansę w normalnych sortach- zwłaszcza, jeśli do polskich wsi a występy gościnne" wpadali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 31 Maj 2018 Share Napisano 31 Maj 2018 Ciekawi mnie w jaki sposób mieszkańcy terenów objętych akcją Wisła" gdzie zapewne była wielce rozwinięta sieć i cała infrastruktura kolejowa (sic) rozpoznawali te domniemane mundury kolejarskie i tu nie ważne czy DRB czy też PKP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.