Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 6 months later...
Napisano

Ale gwoli ścisłości przypomnę  ?  Otóż, w ramach  reaktywacji pułku  jako pancerny  ,  zgodnie z tradycją czołg dowódcy pułku używał nazwy  " Krechowiak".

• 7 months later...
  • 2 months later...
Napisano
W dniu 15.03.2018 o 07:57, formoza58 napisał:

W koszarach 1 Pułku Szwoleżerów był pod opieką piękny Arab, dar dla marszałka Józefa Piłsudskiego...

slaw_arab_jp1.jpg&x=800

Jeszcze jeden podarunek dla " Dziadka", pod opieką 1 P.Szwol.

k slawne konie.JPG

• 1 month later...
  • 5 months later...
Napisano

Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale to jest taki trochę ogólny temat o koniach.

A mnie interesują dwie ogólne kwestie też związane z końmi.

Otóż po reformie kawalerii z 1924 roku mieliśmy:

27 Pułków Ułanów, 3 Pułki Szwoleżerów, 10 Pułków Strzelców Konnych, ileś tam szwadronów KOP.

Do tego dochodzi 31 Pułków Artylerii Lekkiej o trakcji oczywiście konnej.

I jeszcze wiele innych jednostek gdzie koń był podstawowym środkiem lokomocji.

A oto kwestie mnie interesujace:

1. W jaki sposób zaopatrywano te jednostki z tak wielka iloscią koni w materiały pędne czyli siano

2. W jaki sposób pozbywano się tej ogromnej góry łajna produkowanego przez tak wielką ilość koni.

Napisano

Powiem szczerze, że nigdy nie interesowałem się tymi kwestiami. Na bazie mojej " Czternastki" wiem, że sprowadzano siano, słomę, dodatki jak np. owies od rolników. Odnośnie drugiej kwestii na terenie koszar znajdowały się gnojarki, w których gromadzono " smrodliwy skarb". Naturalnie skarb dla potrzebujących nawozu rolników, ogrodników itp, którzy systematycznie go odbierali...

Widocznie nie było z tym problemu na skalę krajową, skoro przez lata nie złapałem informacji  w tym temacie. Jak wspomniałem nie interesowałem się tym, może Ty znasz przypadki sytuacji, kiedy w międzywojniu kraj przeżywał "powódź łajna" ,zalany przez konie  broni jezdnych ?

Napisano
W dniu 9.08.2020 o 19:05, formoza58 napisał:

Powiem szczerze, że nigdy nie interesowałem się tymi kwestiami

A jednak te kwestie, jak wszystko co dotyczy spraw finansowych w jednostkach wojskowych są bardzo ważne.

.........sprowadzano siano, słomę, dodatki jak np. owies od rolników.

"Sprowadzano" - to znaczy, rozumiem "kupowano"

Jeśli kupowano to na jakiej zasadzie: z wolnej ręki czy z przetargu?

Jakie były w tej materii przepisy?

Bo napewno jakieś przepisy dotyczace zakupów dla wojska były, choćby po to, żeby zapobiegać korupcji.

Naturalnie skarb dla potrzebujących nawozu rolników, ogrodników itp, którzy systematycznie go odbierali...

Także i w tym przypadku jest niejasność: "odbierali" - kupowali czy dostawali za darmo?

Napisano
6 minut temu, Koloman napisał:

A jednak te kwestie, jak wszystko co dotyczy spraw finansowych w jednostkach wojskowych są bardzo ważne

To jednak bardzo się zainteresowałeś ww. kwestiami. Niecierpliwie będę czekał na kolejne Twoje posty i mi się  " rozkmini" wiedza.

Napisano
Godzinę temu, formoza58 napisał:

To jednak bardzo się zainteresowałeś ww. kwestiami. Niecierpliwie będę czekał na kolejne Twoje posty i mi się  " rozkmini" wiedza.

Ba, ale ja tej wiedzy nie mam więc też nie mam o czym pisać. Sam bym chciał się czegoś na ten temat dowiedzieć.

Może trzeba będzie założyć stosowny temat i ktoś z Koleżeństwa, bardziej kompetentny  podzieli się swoją wiedzą.

• 1 month later...
  • 4 months later...
  • 3 months later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
  • 7 months later...
  • 3 months later...