Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Jeśli chodzi o walki w tej okolicy to dość dobrą książką na ten temat jest pozycja pt. Front wschodni a powstanie warszawskie" Tadeusza Sawickiego.Wiele z moich wypadów było nią zainspirowanych i efekty niczego sobie.
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Witaj Piorek i Dunkan!!! Dunkan piszesz o jakiejs jednosce p-lot,,HG'', powiedz w jakim rejonie ona walczyła,Czy w rejonie Białołeki czy nie? Piorek A jesli chodzi o walki to nie moge sie zgodzic z tobą że walki były tu słabe. Z tego co wiem to najwieksze rozegrały sie w rejonie Nieporęt-Wieliszew i białołeka-Choszczówka-Legionowo. W tym ostatnim rejonie na przełomie Pażdziernika 1944, niemcy nawet kontratakowali z sukcesem, ponieważ odbili wczesniej utracone pozycje nad Kanałem żerańskim.
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 A co dokładnie znalazles, bo ja w tym rejinie już szukam od 8 lat i też mam niezle trafienia, szczególnie jeli chodzi o SS
Piorek Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Co znalazlem? W tym roku tylko dwa wypady w sumie ok. 6 godzin - jedna ziemianka dala garnek, pogrzebacz, szczatki skrzynki, pokrywa od magazynka MG iles, oliwiarka produkcji radzieckiej. Dalej luski pepesza z pol wiadra, kupa odlamkow i blach (ze 20 kilo, chyba zostane zlomiarzem) no i oczywiscie ozrywki"... Ale szukam tam gdzie zeznali swiadkowie czyli okolice drogi Zegrze-Debe.
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Odpowiadam na pościk bo chyba to do mnie .Książka Sawickiego jest niezła bo mopżna trafić w miejsca nie tylko na głównej linii ale też w miejsca mniejszych ognisk walk , dość dobrze zjeżdziłem tereny od Radzymina do Tłuszcza i pod Wołomin, Okuniew.Długo by wymieniać fanty- min. sporo klamer ss , trochę blach , dużo miejsc po zniszczonych czołgach i samolotach ruskich niemieckich, amerykańskich raz kompletny oficer ss totenkopf i inni mniej kompletni i takie tam.Pozdrawiam. Michał
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Słuchaj Michałł!!!! A gdzie tą książkę można dostać? No i czy obiło ci sie o uszy wzgórze 103 lub 104 gdzie odpierał ataki Pułk SS Germania? Szukałeś tam?
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Książkę wyszperałem na makulaturze, a temat wzgórz nie jest mi znany , pewnie tam byłem ale nazwy z wojskowych poziomic sa dla mnie zbyt enigmatyczne.
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 A powiedz mi co znalazłeś dokładnie przy tym niemieckim oficerze SS-manie i z jakiej jdenostki był?
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Nigdy nie chciało mi się rozszyfrowywać dokładnie jego blachy ale był na tyle komplet że oprócz odznaczeń i fajnych blach na rękawach , takie z runami niestety z cienkiej blachy i je zjadło ,miał prezerwatywy, zestaw do bicia wszy jakieś francuskie bilety wstępu na basen,jakieś dziwne małe fiolki, bransoletkę z polskich jednogroszówek i inne duperele
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 to podaj kod z niesmiertelnika to może ci pomoge w rozszywrowaniu
1AIR1 Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Wzgórze 104 było bronione przez grenadierów pancernych z pułku SS Westland".Rosjanie stracili tam 24 czołgi.A walka trwała od rana do godziny 18.00.A było to konkretnie 1 września 1944 roku.Pzdr.
Gość Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Do michałłaMam pytanie o tego oficera ss z dywizji totenkopf - Czy ułożenie szczątków wskazywało na to że został pochowany przez swoich, czy raczej wrzucony do dołu przez miejscowych? Jakie odznaczenia przy nim były?
hun88 Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Witam! Mam pare pytan do kolegi Duncama o ta broszurke co ma sie niedlugo ukazac.Moze kontakt na maila: hun97@poczta.onet.pl
Duncam Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Panowie, co do książki Sawickiego to i owszem, jest dobra, ale też ze sporymi błędami. Niemniej polecam.Broszurka, jak mówi mój dobry znajomy i znawca tego rynku (od kuchni), będzie za kilka tygodni, może jeszcze w kwietniu. Opisuje walki pod Warszawą od 27 VII 1944 po 1 XI 1944 (na wschodnim brzegu Wisły, łącznie z walkami na Pradze).Nieporęt:w ogniu walk pierwszy raz wieś Nieporęt znalazła się 29 VII 1944, kiedy to w jej rejonie do kontrataku na radziecką 103 BPanc przygotowywała się Grupa Bojowa Baler" z niemieckiej 19. DPanc. Potem pod Nieporęt front dotarł 31 VIII 1944 roku. Jego wschodniego przedpola broniły siły z pułku Gremania dywizji Wiking. Niemniej ok 3 IX radzieckie wojska zaprzestały czasowo ataków. Od 15 IX front był znów aktywny, niemniej dopiero w październiku 5 SS została stąd odrzucona pod Zegrze (bez dat, bo piszę z pamięci). Pod Nieporętem walczył wtedy batalion Germanii wzmocniony kilkoma działami pancernymi i artylerią (choć po dojściu Rosjan pod Różan dwa bataliony Germanii wraz z II batalionem Panther z 5 SS rzucono właśnie nad Narew), potem wsparty jeszcze drobnymi siłami z 3 SS.Nieporęt zdobyła zaś ostatecznie 38 DStrzGw z 96 KA z 70A.A wzgórze 104 było linią frontu od 1 do 15 IX 1944. Informacja o 24 czołgach radzieckich jest kwestionowana, choć faktycznie walki w tym rejonie były bardzo krwawe (1-3 IX i 10-15 IX)Pzdr
1AIR1 Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Co do wzgórza 104.......ostatnia nowość.WydawnictwoMilitaria nr 186 tytuł Wiking" autor Jacek Solarz są mapy zdjęcia.... no i tekst..Dostępne także na Allegro. Mam nadzieję że Bocian wybaczy ten tekst.Ponadto mapy ,mapy i jeszcze raz mapy.....oraz dobre przygotowanie informacyjne.Pozdrawiam
Duncam Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Niestety, ale tym razem pan Solarz się nie spisał... :-(Odradzam tego Wikinga", przynajmniej co do bitwy pod Warszawą. A szkoda...
Duncam Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 A słyszałeś kiedyś o czymś takim jak radziecka 8 Armia nad Bugiem?W tej broszurze pojawia się właśnie taka armia-widmo, której nie było...Jest jeszcze kilka innych kwiatków, ale dajmy z tym spokój.
Tominew Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Dzieki Panowie!!!! Za wyczerbujące wiadomości!!!! A co w tym rejonie znależliście!!! Bo ja trafiłem ostatnio klamerke SS. Wyślijcie jakieś fotki.
Tominew Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 A może coś wiecie o Białołęce Dworskiej , jakie tam oddziały walczyły? A to klamerka po wykopaniu!!! A tak wogóle czy ktoś z was trafił Klamerke SS Aluminiową lub z innego metalu?
Tominew Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 A czasami zdarza sie wykopać takie niespodzianki!!!! Ciekaw jestem czy wiecie jakiej to produkcji pocisk?
1AIR1 Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Kolego Duncam.jeżeli piszesz że jest coś nie prawdą to należy pokazać kontrargumenty w postaci udokumentowanej.Jeżeli autor tej książki Pan Jacek Solarz to przeczyta a Ty nie masz odpowiednich argumentów w postaci dowodów to nie chciałbym być w Twojej skórze.Kodeks Prawa Cywilnego jest czasami bardziej kosztowny" od Kodeksu Karnego.Pozdrawiam
Tominew Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 A to jest marzenie każdego poszukiwacza!!!!! Fotka zrobiona gdzieś na Białorsi!!!!!
1AIR1 Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Co do tej 8 Armii nad Bugiem..podaj stronę w tej roszurze" będę miał mniej do szukania.Dzięki.
bjar_1 Napisano 9 Kwiecień 2004 Napisano 9 Kwiecień 2004 Tak że się wtrącę - pocisk moździerzowy jest niemiecki - typowy 8 cm ,o ile dobrze widzę z zapalnikiem z tworzywa sztucznego (ebonit).pzdrbjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.