Skocz do zawartości

Czy ktoś szukał w okolicach Białołeki i Nieporętu?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 543
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
rejon jak pola golfowe przerobili ale w pobliskich krzakach sporo ciekawostek było zasypane ziemianki były. graty jakie wychodziły to od pociskow hełmów na kuchence konczonc.Kopiac tam uwazajcie co 2 sygnał to niewypał.a te jeziorka to po prawej stronie nie jak pola ale tam juz tez byłem,oj było warto :)
Napisano
Co najmniej jedno bajorko z tych które miałem na myśli, jeszcze istnieje. mianowicie obok leśnego parkingu, po prawej stronie drogi w kierunku Nowego Dworu. Innym ciekawym miejscem może byc teren parku w Jabłonnie. W 1944 stało tam kilkadziesiąt niemieckich czołgów, potem w styczniu 1945 z terenu parku LWP przygotowywało się do forsowania Wisły. Po wojnie na terenie tego samego parku mieścił sie obóz jeniecki do którego trafiali ci niemcy którzy mieli szczęście i nie zostali zabici na miejscu. Na tyłach pobliskiej mleczarni niemcy mieli magazyn broni i amunicji w którym była eksplozja i wszystko podobno fruwało po okolicy. Tam też pochowano po wojnie niemców którzy ukrywali się ranni w pobliskich lasach dożywiani przez miejscowych, kiedy jakiś czas po wojnie zdecydowali się wyjść z ukrycia i przyszli na miejscowy posterunek milicji zostali na miejscu rozstrzelani z pistoletu przez milicjanta co spotkało sie zresztą z oburzeniem mieszkńców , wszak było już sporo miesiecy po wojnie.
Napisano
Obecnie te jeziorko to bagno ,ale miejsce ciekawe.Teren parku w Jabłonnie raczej nie do przeszukania ,jezeli chodzi o ten ogrodzony przy trasie .szukałem na tyłach ogrodzenia ale nic ciekawego,ale o mleczarni to nic mi niewiadomo.Skad masz takie dokładne wiadomosci?ja zeby sie dowiedziec musiałem niezle sie nasłuchac emerytów jak o polityce gledzili a pózniej dopiero to co mnie ciekawiło
Napisano
ja swoja pancerną tak samo trafiłem ,kawałki munduru i jakies inne pierdoły lezały na samym wierzchu na ziemiance ,obok była roskopana dzura i pełno łusek od le.i.G18,miejsce z pozoru tez przeszukane...
Napisano
To u mnie lepiej było pełno ziemianek na 2 godziny szukania trafiłem tylko na 3 jakies dołki innego poszukiwacza.borygoone napisałem do ciebie na e mail,czekam na odpowiedz.
  • 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie