Skocz do zawartości

Czy ktoś szukał w okolicach Białołeki i Nieporętu?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do moich znalezisk : kilka hełmów , bagnet do mosina, guziki mundurowe brytyjskie, dwa niemieckie bagnety 84/98 (?) itp. Byłem świadkiem znalezienia m.in. rakietnicy czeskiej , fragmentów radiostacji , wychodzi również troszkę monetek . Co do dołków - w miejscach w których kopałem raczej ciężko jest znależć ślady mojej obecności , ale nie przeczę , że w niektórych miejscach można wpaść i zrobić sobie krzywdę :)). Pozdr.
  • Odpowiedzi 543
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam. Od 2 lat kręcę się w rejonie Białołęki z racji tego, że mieszkam niedaleko i szczerze mówiąc odnoszę wrażenie, że wiekszość ciekawych fantów dawno została tu już wykopana. Jedynym ciekawym moim znaleziskiem z Choszczówki jest czaszka na czapkę SS, ale poza tym nic specjalnie ciekawego - jakieś 2 szczątkowe radzieckie hełmy, resztki menażek, żołnierskie łyżki, stalowa klamra Luftwaffe w stanie agonalnym, kilka monet i guzików, no i amunicja i łuski (radzieckie, niemieckie, polskie, francuskie, brytyjskie, amerykańskie), kawałki miedzianych pierścieni od pocisków i inne badziewie które przynajmniej można sprzedać na mosiądz:-) Wczoraj w jednej z ziemianek znalazłem 4 ozdobne mosiężne klamki (wygody tam mieli, nie ma co...) i dużą mosiężną łuskę radziecką ok. 75 mm. Ogólnie nie ma raczej w rejonie Białołęki miejsca bez dołków, wszędzie ktoś już był, teraz to tylko kwestia szczęścia, żeby znaleźć coś, czego inni wcześniej nie wyciągneli. Pozdrawiam!
Daniel
Napisano
Zaduzo pytan ,poprostu bierz wykrywacz i w droge.Wkazdym miejscu cos jest trzeba tylko poszukac.Poczytaj ksiazki poszukaj w internecie o miejscach które cie ciekawia najczesciej cos zawsze jest opisane.A najlepiej to samemu sprawdzic.Nikt napewno niepowie ze miejsce jest ciekawe i cos wychodzi bo to jest snobistyczne hobby predzej stare cwaniaki szukajace od lat wysteruja cie w inne miejsce gdzie mozesz sobie łusek nakopac
Pozdrawiam
  • 2 months later...
Napisano
borygoone
Może potrzebujesz" towarzystwa przy wykopkach.
Mieszkam od niedawna na tarchominie i z chęcią bym się z kimś wybrał na wykopki, oczywiście z własnym sprzętem.
Napisano
PO PRZECZYTANIU TYLU INFORMACJI NA TEMAT SZUKANIA W OKOLICACH JABLONNEJ I BIALOLEKI CZUJE,ZE SA TAM JESZCZE FANTY. SAM NATRAFILEM NA JEDNA ZIEMIANKE. NIE MAM DOSWIADCZENIA Z NIEWYPALAMI I NIE MAM PISZCALKI. CHETNIE WSKARZE TO MIEJSCE.W CIAGU PIECIU LAT NTARAFILEM NA MNOSTWO WASZYCH SLADOW BYTNOSCI W LESIE JABLONOWSKIM. SAM INTERESUJE SIE TYM CO TAM SIE STALO,GDY STAL FRONT ZAUWAZYLISCIE ODMIENNE TECHNIKI KOPANIA ROWOW SRRZELECKICH NIEMCOW I ROSJAN.
Napisano
Polecam bajorka w lesie za Jabłonną po prawej stronie drogi na Nowy Dwór. Po wojnie topiono tam sporo sprzętu i ekwipunku znalezionego w lesie W latach 70-tych moi starsi koledzy wyciągnęli stamtąd przy pomocy bosaków z pontonu sporo ciekawych rzeczy w tym świetnie zachowane przedmioty skórzane. Ze względu na głębokość środek bajorka był nieosiągalny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie