Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu - część 32

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 401
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam Kolegów
Ad. 2018-06-17 20:03:38 Koloman
Ten wrak PWS-a bardzo pasuje do wydarzenia z 6.09.1939 r. (jak dobrze pamiętam ?) kiedy to został zestrzelony w okolicach Gniewoszowa. Literatura wprawdzie podaje RWD-8 ale kilkuletnie prace poszukiwawcze, rozmowy ze świadkami i destrukty jasno wskazuję na PWS-a. Silnik jego został skręcony przez miejscową kawalerkę, późniejszych żołnierzach AK.
Szkoda, że nie ma opisu lokalizacji.
Napisano
Ad. 2018-07-20 11:54:50 bodziu000000

Czy to czasami nie gdzieś na Pomorzu ? Chociaż może być i w łódzkim czy mazowieckim.
Pozdrawiam.
Napisano
Ad. bodziu000000 2018-08-08 12:16:12

Na zdjęciu wizyta oficjalna rumuńskiego następcy tronu księcia Michała w Polsce.
Zdjęcie wykonane w hangarze montażu WP-1, z prawej strony dyr. PZL Kazimierz Kazimierczak, gen. Ludomił Rayski (stoi tyłem).
Napisano
Interesująca fotografia. Ja od lat wielu staram się dotrzeć do fotografii wykonanych na Okęciu w 1939 roku w trakcie wizyty włoskiego ministra Ciano. Z okazji tej wizyty włoscy fotoreporterzy zrobili mnóstwo fotografii.
U nas znane są dwie przedstawiające mninstra przy Jastrzębiu a co z pozostałymi?
Zaangażowałem kolegów włoskich ale nic póki co nie znaleźli.
Podobnie zresztą jak z fotografią polskiego CANT-a

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie