freediver Napisano 5 Luty 2018 Autor Share Napisano 5 Luty 2018 Skrzydlo wyciagniete w siatce przez rybaka z jednego z nadmorskich jezior. Wg. rybaka szcztki maszyny s rozrzucone w promieniu ok. 50m, co sugeruje uderzenie o tafle wody i rozpad na kawalki. Jakies pomysly od czego to skrzydlo moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 5 Luty 2018 Share Napisano 5 Luty 2018 Na część skrzydła to raczej nie wygląda, aczkolwiek rzeczywiście wygląda na fragment płatowca jakiegoś samolotu.Na rzecz amerykańską z Lend Lease z pewnych względów to też raczej nie wygląda, bo sposób nitowania jest tu dość charakterystyczny. Ten sposób ewentualnie, ale tylko ewentualnie, pasowałby do tylko niektórych fragmentów P-39, ale już raczej nie do P-40 i nie do A-20. Tak mi się wydaje. Ale jak powiadam są inne czynniki, które trochę się kłócą z amerykańskim pochodzeniem tego fragmentu płatowca.Natomiast nic się nie kłóci z niemieckością pochodzenia tego przedmiotu. Pewne rozwiązania połączeń, jakie tu widać, częstsze były w konstrukcjach niemieckich, niż amerykańskich.Z pewnych technicznych względów najmniej obstawiałbym tę rzecz jako rosyjską, ale oczywiście mogę się mylić, ponieważ jest to silny destrukt i może swoim wyglądem wprowadzać w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freediver Napisano 5 Luty 2018 Autor Share Napisano 5 Luty 2018 Wierzchnia strona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 5 Luty 2018 Share Napisano 5 Luty 2018 Bardzo trudne zadanie.Jeśli jest to fragment kadłuba (a tak mi się wydaje) to w tej części, jaką wyłowiono, jest to konstrukcja skorupowa bezpodłużnicowa. Klasyka konstrukcji samolotów lat 30., 40., 50. i 60. Ale tak tylko z głowy to nie pamiętam, które samoloty frontu wschodniego miały kadłuby półskorupowe, a które miały skorupowe podłużnicowe, a które jeszcze inne skorupowe bezpodłużnicowe.Na dodatek czyhają takie pułapki, jak np. P-39, który miał ciekawy kadłub hybrydowy – półskorupowy przechodzący w skorupowy. Jak jednak napisałem wcześniej nie wygląda mi to ze ściśle określonych względów na rzecz amerykańską.Zmyłka dla oceniającego, co to jest, tkwi także w tym, że jeśli to coś oderwało się pomiędzy podłużnicami to wtedy spokojnie będzie udawało konstrukcję skorupową bezpodłużnicową, gdy w rzeczywistości nie będzie to prawdą.Ale ten element jest tak delikatny z tą swoją cienką blachą i brakiem podłużnic, a tylko z kształtownikami, że według mnie może to być na przykład fragment okapotowania silnika albo jakaś klapa podwozia lub luku bombowego.Nie wygląda to na element wytrzymałościowy samolotu. Prawdopodobnie właśnie dlatego się urwał i został osobno po wodowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 Hmm ho,ho prawie doktorat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 Podobne, ale nie identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 No wiem ze dla Ciebie to Bardzo trudne zadanie. " .... bo się trochę blaszka pomarszczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 Podać Ci wymiary ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 Fw-190 Behälterraumklappe 190.101-36 (pokrywa zbiornika paliwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 Aktualnie mamy na stanie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 @ Woodhaven 2018-02-06 12:17:57Podać Ci wymiary?_____A chętnie.Mam kolegę, któremu ofiarowałem wszystkie, jakie miałem, instrukcje i ersatzteill-isty do Fw 190, bo jest kolekcjonerem sprzętu LW to sobie popatrzymy, jaki był podstawowy parametr technologiczny u szkopstwa tamtych czasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freediver Napisano 8 Luty 2018 Autor Share Napisano 8 Luty 2018 Dzieki Panowie!Jesli mroz skuje jezioro dostatecznie silna pokrywa lodu, to przeczeszemy rzeczone miejsce wykrywaczem ramowym, a najsilniejsze sygnaly obnuramy na wiosne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freediver Napisano 8 Luty 2018 Autor Share Napisano 8 Luty 2018 Oczywiscie wszystko przy udziale muzeum z ktorym wspolpracujemy i WKZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.