mauser 98k Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2018 Witam mam takie pytanie do profesjonalistów A brzmi ono czy warto czyścić materiały i przedmioty z okresu IIwś.A dokładnie chodzi o wczesnowojenny plecak niemiecki (siersciuch), oraz chlebak (brotbeutel)i pokrowiec lornetki. Przedmioty posiadaja male uszkodzenia jednak nadal sa w stanie użytkowym, niestety czas ich nie oszczedzał wiec są ubrudzone od kurzu i ziemi. Co o tym sądzicie czy warto sprawić im lekkie pranie czy nie ruszać i pozostawić je w takim stanie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Styczeń 2018 Share Napisano 28 Styczeń 2018 Miałem lata temu sierściucha z bazaru.Pozaszywałem rozdarcia,wyprałem w pralce i normalnie na studiach z niego korzystałem na co dzień Później sprzedałem z zyskiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser 98k Napisano 29 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2018 A czy po praniu zabezpieczyłes skorzane elementy,futro i paski???. (Coś w rodzaju Smarowanie lanoliną lub innymi specyfikami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Styczeń 2018 Share Napisano 29 Styczeń 2018 Hebda teraz są inne czasy, niż jak do szkoły chodziłeś w latach 50-tych:) Pranie w pralce to zbrodnia - materiał można przeprać delkatanie ręcznie w nieagresywnym detergencie i płynie do zmiękczania.Skórę wyczyścić środkami do skóry, jest tego w handlu multum.Byle kupić jakieś lepsze i sprawdzić czy nie przebarwia w niewidocznym miejscu.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 16:12 29-01-2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 29 Styczeń 2018 Share Napisano 29 Styczeń 2018 Visielec,to był początek 2 tysiąclecia a nie głęboka komuna:)Sierściuch był z 38rChoć teraz prałbym już ręcznie a nie w pralce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser 98k Napisano 29 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2018 A co odnośnie chlebaka ? Oczywiscie pranie ręczne ale w czym? polecacie jakieś szare mydło typu biały jeleń czy coś innego łagodnego (dla dzieci??).I oczywiście co zrobić ze skórzanymi paskami (zabezpieczać przed wyschnięcim czy po) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Styczeń 2018 Share Napisano 29 Styczeń 2018 Woda z mydłem w płynie np. takim zwykłym do mycia rąk. Ale jeśli to jest ten chlebak z Identyfikacji, to daj sobie spokój - tam nie ma co prać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 29 Styczeń 2018 Share Napisano 29 Styczeń 2018 Do skóry mydło glicerynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.