mauser 98k Napisano 28 Styczeń 2018 Autor Napisano 28 Styczeń 2018 Witam mam takie pytanie do profesjonalistów A brzmi ono czy warto czyścić materiały i przedmioty z okresu IIwś.A dokładnie chodzi o wczesnowojenny plecak niemiecki (siersciuch), oraz chlebak (brotbeutel)i pokrowiec lornetki. Przedmioty posiadaja male uszkodzenia jednak nadal sa w stanie użytkowym, niestety czas ich nie oszczedzał wiec są ubrudzone od kurzu i ziemi. Co o tym sądzicie czy warto sprawić im lekkie pranie czy nie ruszać i pozostawić je w takim stanie.Pozdrawiam
Hebda Napisano 28 Styczeń 2018 Napisano 28 Styczeń 2018 Miałem lata temu sierściucha z bazaru.Pozaszywałem rozdarcia,wyprałem w pralce i normalnie na studiach z niego korzystałem na co dzień Później sprzedałem z zyskiem:)
mauser 98k Napisano 29 Styczeń 2018 Autor Napisano 29 Styczeń 2018 A czy po praniu zabezpieczyłes skorzane elementy,futro i paski???. (Coś w rodzaju Smarowanie lanoliną lub innymi specyfikami)
vis1939 Napisano 29 Styczeń 2018 Napisano 29 Styczeń 2018 Hebda teraz są inne czasy, niż jak do szkoły chodziłeś w latach 50-tych:) Pranie w pralce to zbrodnia - materiał można przeprać delkatanie ręcznie w nieagresywnym detergencie i płynie do zmiękczania.Skórę wyczyścić środkami do skóry, jest tego w handlu multum.Byle kupić jakieś lepsze i sprawdzić czy nie przebarwia w niewidocznym miejscu.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 16:12 29-01-2018
Hebda Napisano 29 Styczeń 2018 Napisano 29 Styczeń 2018 Visielec,to był początek 2 tysiąclecia a nie głęboka komuna:)Sierściuch był z 38rChoć teraz prałbym już ręcznie a nie w pralce
mauser 98k Napisano 29 Styczeń 2018 Autor Napisano 29 Styczeń 2018 A co odnośnie chlebaka ? Oczywiscie pranie ręczne ale w czym? polecacie jakieś szare mydło typu biały jeleń czy coś innego łagodnego (dla dzieci??).I oczywiście co zrobić ze skórzanymi paskami (zabezpieczać przed wyschnięcim czy po)
bjar_1 Napisano 29 Styczeń 2018 Napisano 29 Styczeń 2018 Woda z mydłem w płynie np. takim zwykłym do mycia rąk. Ale jeśli to jest ten chlebak z Identyfikacji, to daj sobie spokój - tam nie ma co prać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.