Skocz do zawartości
  • 0

Widelec

Zapaszek88

Pytanie

Napisano

Witam Szanowne Grono,

piszę w sprawie identyfikacji widelca. Po wizycie u jubilera, wiem tylko, iż jest on w całości wykonany ze srebra. Przeszukałem różne strony z symbolami, jednak nie mogłem znaleźć nic podobnego. Od strony, na której znajdują się symbole, przedstawiają się one następująco: literka A, korona, lew, głowa kobiety i na końcu jakby inicjały J. W w pierwszym rzędzie i w drugim od lewej jakiś mały znaczek i literka chyba C.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Szanowne Grono,

piszę w sprawie identyfikacji widelca. Po wizycie u jubilera, wiem tylko, iż jest on w całości wykonany ze srebra. Przeszukałem różne strony z symbolami, jednak nie mogłem znaleźć nic podobnego. Od strony, na której znajdują się symbole, przedstawiają się one następująco: literka A, korona, lew, głowa kobiety i na końcu jakby inicjały J. W w pierwszym rzędzie i w drugim od lewej jakiś mały znaczek i literka chyba C.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie

Napisano
Myślisz, że może mieć on jakąkolwiek wartość poza srebrem z którego zostało wykonane? Akurat te strony już przeglądałem, i znalazłem tam informacje, które napisałem powyżej :-) Aczkolwiek dziękuję bardzo :)
Napisano
Na tym forum pytania o wycenę nie są ostatnio mile widziane, ale każdy stary przedmiot ma jakąś wartość :)
Twój jest raczej z Exeter i tam trzeba byłoby szukać wytwórcy. Głowa kobiety oznacza, że opłacony został podatek :). Znak miejsca jest przedostatni. Nie widać dobrze puncy wykonawcy, ani kroju litery A, ale ja bym patrzył na 1876 (?)
Napisano
Doszedłem do tego, iż lew oznacza srebro sterling, głowa kobiety to prawdopodobnie Birmingham 1862r, Litera A oznacza datę ale nie znalazłem jaka konkretnie. Zamek nie wiem co oznacza. Ktoś, coś kojarzy?:D
Napisano
Dzięki kolego, bardzo pomogłeś :-) To z pewnością Exeter, wygooglowałem identyczny znak producenta: Josiah Williams & CO, lata przypadają na 1875..1881. Nawet reszta symboli też się zgadza :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie