Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kadra pociągu pancernego latem 1919 roku składała się z siedmiu oficerów: por. Małagowski, por.Michał Münnich, por. Karol Hülle, ppor. Blumski Zygmunt, ppor. Biega Stanisław, ppor. Gustawski Adam, ppor. Majewski Jan.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Z tego pierwszego zdjęcia trudno będzie wycisnąć" dalszych tam widocznych. Ci trzej wymienieni przez Ciebie,to jedyni opisani na tym zdjęciu. Poza tym... Czy trzej pozostali to li tylko oficerowie?
Napisano
Rozpoznajmy dalszych członków kadry oficerskiej pociągu pancernego Śmiały"...
Zanim rozpoznamy dalszych oficerów, to nalezało by wrócić do zdjęcia pierwszego z tego tematu. Mam wrażenie, że nr. 2 to nie Kazimierz Małagowski. Choćby kołnierz kożuszka jest inny, niż na zdjęciu z Bratem, a poza tym twarz bardzo się różniąca.
  • 3 weeks later...
Napisano

Przepiękny model Śmiałego".
Kupiłem sobie na aukcji i jak patrzę na te zdjęcia znalezione w necie, to po raz kolejny wyjąłem z szuflady, żeby rozpocząć. Może tym razem zrealizuję moją wymarzoną dioramkę? ;-)...

Napisano

W książce pod tytułem: Powstanie Wielkopolskie" ( Czubiński, Grot, Miśkiewicz, 1978 r.) zostało zamieszczone takie zdjęcie które jest opisane następująco: Niemiecki pociąg pancerny". Czy ten podpis jest aby prawdziwy? Jak do tej pory nie natrafiłem na to zdjęcie w przyzwoitej jakości.

Napisano

Domkowe" wagony artyleryjskie w niemieckim pociągu pancernym w czasie Wielkiej Wojny w Kurlandii. Po 1918 r. pociąg ten przejęli Łotysze. Ale to nie te sam wagon co w cytowanej starej polskiej publikacji.

• 1 month later...