Krzysztof115 Napisano 30 Sierpień 2018 Share Napisano 30 Sierpień 2018 Kadra pociągu pancernego latem 1919 roku składała się z siedmiu oficerów: por. Małagowski, por.Michał Münnich, por. Karol Hülle, ppor. Blumski Zygmunt, ppor. Biega Stanisław, ppor. Gustawski Adam, ppor. Majewski Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2018 Z tego pierwszego zdjęcia trudno będzie wycisnąć" dalszych tam widocznych. Ci trzej wymienieni przez Ciebie,to jedyni opisani na tym zdjęciu. Poza tym... Czy trzej pozostali to li tylko oficerowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 31 Sierpień 2018 Share Napisano 31 Sierpień 2018 ale uzie" nr 4i 5 są w marcu 1919 r. we Lwowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 31 Sierpień 2018 Share Napisano 31 Sierpień 2018 Podpis z epoki. Jeśli atak na Chyrów (zajęty 6 grudnia 1918 r. przez wojska halickie, wsparte 2 pociągami pancernymi) to zdjęcie można wydatować jako połowa grudnia 1918 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2018 Rozpoznajmy dalszych członków kadry oficerskiej pociągu pancernego Śmiały"...Zanim rozpoznamy dalszych oficerów, to nalezało by wrócić do zdjęcia pierwszego z tego tematu. Mam wrażenie, że nr. 2 to nie Kazimierz Małagowski. Choćby kołnierz kożuszka jest inny, niż na zdjęciu z Bratem, a poza tym twarz bardzo się różniąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2018 To zdjęcie Braci małagowskich jest bardzo pomocne w identyfikacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2018 Stanisław... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2018 ... i Kazimierz.Jak się przyjrzysz na Kazimierza, to znajdziesz Go na tym zdjęciu zbiorowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2018 Zapewne rozpoznasz Go na Twoim poście z 31 VIII, godz. 11:43:48, stojącego z Bratem, między buziami" nr.4 i 5 i na tym kadrze zdjęcia, z nr. 4 i 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 1 Wrzesień 2018 Share Napisano 1 Wrzesień 2018 Por. Stanisław Małagowski. Na rękawie godło naramienne pociągu pancernego P.P.2 Śmiały" oraz odznaka celowniczego ckm bardzo dobrego w wersji oficerskiej. Haft ręczny na gabardynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 1 Wrzesień 2018 Share Napisano 1 Wrzesień 2018 A jest i taka wersja podpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2018 No więc od niej zacząłeś identyfikację. Bracia Małagowscy jak na kochających braci przystało stoją obok siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 1 Wrzesień 2018 Share Napisano 1 Wrzesień 2018 Bracia Małagowscy przedzieleni nieznanym oficerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2018 A jest i taka wersja podpisu"Znasz zapewne i taką wersję podpisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 20 Wrzesień 2018 Share Napisano 20 Wrzesień 2018 Adam Ciołkosz, dowódca pociągu pancernego, opowiada o III Powstaniu Śląskim źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 20 Wrzesień 2018 Share Napisano 20 Wrzesień 2018 Wielkopolska Goplana". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Przepiękny model Śmiałego".Kupiłem sobie na aukcji i jak patrzę na te zdjęcia znalezione w necie, to po raz kolejny wyjąłem z szuflady, żeby rozpocząć. Może tym razem zrealizuję moją wymarzoną dioramkę? ;-)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 W książce pod tytułem: Powstanie Wielkopolskie" ( Czubiński, Grot, Miśkiewicz, 1978 r.) zostało zamieszczone takie zdjęcie które jest opisane następująco: Niemiecki pociąg pancerny". Czy ten podpis jest aby prawdziwy? Jak do tej pory nie natrafiłem na to zdjęcie w przyzwoitej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Ja nigdy tego nie widziałem, ale to mi się nie kojarzy nawet ze zwykłym pociągiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Domkowe" wagony artyleryjskie w niemieckim pociągu pancernym w czasie Wielkiej Wojny w Kurlandii. Po 1918 r. pociąg ten przejęli Łotysze. Ale to nie te sam wagon co w cytowanej starej polskiej publikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Widać, że te domki" są obracane, w przedostatnim w pozycji podróżnej. Ale, prrr, to nie temat naszego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 11 Listopad 2018 Share Napisano 11 Listopad 2018 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 12 Listopad 2018 Share Napisano 12 Listopad 2018 Ze starej kroniki- pancerka aporożec" URL okresu współpracy z WP w 1920 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 12 Listopad 2018 Share Napisano 12 Listopad 2018 Pancerka aporożec". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi