formoza58 Napisano 1 Marzec 2018 Autor Share Napisano 1 Marzec 2018 ... i ciekawa druga strona odznaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Marzec 2018 Autor Share Napisano 2 Marzec 2018 Powitanie gen. Dowbora Muśnickiego w zajętej Bydgoszczy. Czy to może być jeden z naszych PP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 3 Marzec 2018 Share Napisano 3 Marzec 2018 Ja już to zdjęcie zamieściłem w tym wątku-2017-12-25 11:46:57.Jak dla mnie - to jeden z wielkopolskich pociągów pancernych - stawiam na Rzepichę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Marzec 2018 Autor Share Napisano 3 Marzec 2018 To przynajmniej wiadomo jest jaka to okoliczność , podczas w której obdarowano Dowbora ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 Ciekawostka w temacie PP Gromobój", z 12 stycznia 1919 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 ... koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Marzec 2018 Share Napisano 5 Marzec 2018 I bardzo ciekawy artykuł.Z Wiki: Stanisław Abgaro Zachariasiewicz[1] urodził się 16 października 1891[2]. Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w okresie II Rzeczypospolitej był dziennikarzem i redaktorem. W latach 20. był redaktorem odpowiedzialnym „Gazety Lwowskiej”[3], redaktorem naczelnym dziennika „Goniec Krakowski”[4]. Później pracował we Lwowie, gdzie był redaktorem naczelnym dziennika „Gazeta Poranna”[5], a w latach 30. redaktorem naczelnym czasopisma „Wschód”[6] oraz kierował redakcją Prasowej Agencji Informacyjnej „Wschód”[1]. Był prezesem Zrzeszenia Dziennikarzy Ziem Południowo-Wschodnich[1].W 1934 został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi[7].Po wybuchu II wojny światowej przedostał się do Rumunii. Tam do końca życia był redaktorem Tajnego Komunikatu Informacyjnego[1] Zmarł 9 marca 1944[2][1]. Został pochowany na cmentarzu w Krajowej[2].Był żonaty, miał syna i córkę[1]. Jego szwagrem był Władysław Toruń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 To może również skrobnął" coś w temacie Lotnictwa w latach 1919- 1920 ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Marzec 2018 Share Napisano 5 Marzec 2018 Może i coś skrobnął, ale ja nie mam dostępu do tych czasopism.A ja trochę z innej eczki"- wszyscy piszą, że były 2 cywilne amfibie Schreck FBA-17: jedna o nazwie LOPP" a druga o nazwie Lubliniak". Przeglądałem pod tym kątem stare czasopisma 1924-1928 i mój wniosek jest jeden: Zarząd Główny LOPP-u zakupił tylko 1 amfibię, która później otrzymała nazwę Lubliniak". Nie pojawiło się także żadne zdjęcie amfibii z nazwą LOPP", a jest dużo zdjęć Lubliniaka". Trochę to dziwne. Chyba, że ja nie mam racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 Ja słyszałem o jednej, zakupionej przez czytelników Głosu Lubelskiego"...Według P. Andrzeja Olejki, autora opracowania Rzeczna Eskadra Lotnicza Flotylli Pińskiej", Pruszków 1994 sprawa miała się następująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 Stanisław Stochel, jeden z załogi PP. Gromobój"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 Strzęp jego biogramu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2018 Autor Share Napisano 5 Marzec 2018 ... i Stanisław Stochel z czasów służby w PSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Marzec 2018 Autor Share Napisano 6 Marzec 2018 Przy czeskiej haubicy na pokładzie PP. Odsiecz I". To chyba na lwowskim Dworcu Głównym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 6 Marzec 2018 Share Napisano 6 Marzec 2018 Wszystko się zgadza. Mnie zastanawia tylko jedno: haubica 100 mm w tej jednostce?? Materiały źródłowe podają, że Odsiecz I" był uzbrojony tylko w armaty forteczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Marzec 2018 Autor Share Napisano 6 Marzec 2018 Może po wycofaniu z walk w i dwutygodniowej naprawie wstawiono tą haubicę.Możliwe, że zdjęcie zostało zrobione przy okazji na tą właśnie okoliczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Marzec 2018 Autor Share Napisano 6 Marzec 2018 Mam pytanie, czy jaskółcze gniazdo z piętnastką" na środku frontowej burty wagonu, to jakiś siup"? ----------------------------Oficerowie PP Odsiecz I" posilają się podczas postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Marzec 2018 Autor Share Napisano 6 Marzec 2018 Krzysztofie 115, 23 grudnia zeszłego roku zamieściłeś jako przykład działania cenzora wojskowego zdjęcie przedstawiające załogę pociągu pancernego przy budowie mostu. Wiadomo w końcu, którego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 7 Marzec 2018 Share Napisano 7 Marzec 2018 Skonkretyzuj pierwsze pytanie. Co do drugiego-zamieszczam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi