Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
I bardzo ciekawy artykuł.
Z Wiki: Stanisław Abgaro Zachariasiewicz[1] urodził się 16 października 1891[2]. Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w okresie II Rzeczypospolitej był dziennikarzem i redaktorem. W latach 20. był redaktorem odpowiedzialnym „Gazety Lwowskiej”[3], redaktorem naczelnym dziennika „Goniec Krakowski”[4]. Później pracował we Lwowie, gdzie był redaktorem naczelnym dziennika „Gazeta Poranna”[5], a w latach 30. redaktorem naczelnym czasopisma „Wschód”[6] oraz kierował redakcją Prasowej Agencji Informacyjnej „Wschód”[1]. Był prezesem Zrzeszenia Dziennikarzy Ziem Południowo-Wschodnich[1].

W 1934 został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi[7].

Po wybuchu II wojny światowej przedostał się do Rumunii. Tam do końca życia był redaktorem Tajnego Komunikatu Informacyjnego[1] Zmarł 9 marca 1944[2][1]. Został pochowany na cmentarzu w Krajowej[2].

Był żonaty, miał syna i córkę[1]. Jego szwagrem był Władysław Toruń.
Napisano
Może i coś skrobnął, ale ja nie mam dostępu do tych czasopism.
A ja trochę z innej eczki"- wszyscy piszą, że były 2 cywilne amfibie Schreck FBA-17: jedna o nazwie LOPP" a druga o nazwie Lubliniak". Przeglądałem pod tym kątem stare czasopisma 1924-1928 i mój wniosek jest jeden: Zarząd Główny LOPP-u zakupił tylko 1 amfibię, która później otrzymała nazwę Lubliniak". Nie pojawiło się także żadne zdjęcie amfibii z nazwą LOPP", a jest dużo zdjęć Lubliniaka". Trochę to dziwne. Chyba, że ja nie mam racji?
Napisano

Ja słyszałem o jednej, zakupionej przez czytelników Głosu Lubelskiego"...
Według P. Andrzeja Olejki, autora opracowania Rzeczna Eskadra Lotnicza Flotylli Pińskiej", Pruszków 1994 sprawa miała się następująco:

Napisano

Mam pytanie, czy jaskółcze gniazdo z piętnastką" na środku frontowej burty wagonu, to jakiś siup"?

----------------------------

Oficerowie PP Odsiecz I" posilają się podczas postoju.

Napisano
Krzysztofie 115, 23 grudnia zeszłego roku zamieściłeś jako przykład działania cenzora wojskowego zdjęcie przedstawiające załogę pociągu pancernego przy budowie mostu. Wiadomo w końcu, którego?