Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Wiem, że jest pod zdjęciem, dlatego przedstawiłem zdobycz żołnierzy Dęba Biernackiego, spodziewając się Twojej korekty, lub takiego pytania. Dlaczego ? Ponieważ moja wiedza o tej zdobyczy jest nikła. Ty pewnie masz już gotowca" ;-)
Napisano

Uzupełnienie do materiału dotyczącego PP. Kozak". Tak wspomina autor rysunku, por. Antoni Hora: ... Robotnicy Fabryki Wagonów L. Zieleniewski w Sanoku, zmontowali nam z siedmiu wagonów kolejową pancerkę, można powiedzieć prowizoryczną. Nazwaliśmy ją "Kozak. Skład jej wyglądał następująco: na przedzie dwie lory płaskie, w pierwszej było kilkanaście szyn kolejowych, parę podkładów i akcesoria do nich, to służyło jako obciążenie i ochrona przed minami. Następna lora posiadała wmontowany "ul stalowy z blachy o grubości 10 mm z wycięciami na strzelanie z ckm i miejscem dla dwóch żołnierzy. Trzecia lora w kształcie węglarki o wysokości 1,30 m z wycięciami na karabiny była opancerzona szutrem rzecznym i blachą stalową o grubości 6 mm. Czwarty wagon osobowy typu "TY - bardzo mocna maszyna - z drugiej strony dwie lory jak wyżej opisane."

Napisano

Trochę o PP 1. Pilsudczyk"...Kpt. Stanisława Nałęcz Komornicki, walczący na pokładzie PP 1. Piłsudczyk" od 1918 do końca wojny. W okresie międzywojnia służył w artylerii. W 1939 roku wzięty do niewoli przez Sowietów i zamordowany w 1940 roku.