JaZG Napisano 19 Kwiecień 2020 Share Napisano 19 Kwiecień 2020 W dniu 11.06.2019 o 10:26, formoza58 napisał: Mar. Z. Melczyk. z tej samej fotografii drugi z nurków E. Grotkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaZG Napisano 20 Kwiecień 2020 Share Napisano 20 Kwiecień 2020 Mam pytanie do znawców tematu. Na zdjęciu są nurkowie a w śród nich mój dziadek. Ktoś mi pomoże ustalić na jakiej jednostce było zrobione zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2020 Ptaszniku ratuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Kwiecień 2020 Share Napisano 21 Kwiecień 2020 Niestety, widoczny fragment do niczego mi nie pasuje. Widoczne wanty i liny wskazują na jakąś jednostkę nie bojową. Dłużyce na których siedzą i mają nogi. Nie jest to ''Iskra'' ani ''Wilja'' ani ''Lwów''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2020 A możliwe, że liny i wanty to fotomontaż na potrzeby reklamy gdyńskiej placówki gastronomicznej? Może to być burta innej łajby, np. krypy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Kwiecień 2020 Share Napisano 21 Kwiecień 2020 (edytowane) To ja tu masztów szukam, a to jakieś cygaństwo może być ? Jasne że możliwe, artyści są zdolni. Tyle, że dalej nie ma jasnego punktu zaczepienia. Może te ''ruszta'' wiszące na linie, co to takiego ? Tylko nie mów, że to tacki z tej knajpy. Edytowane 21 Kwiecień 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2020 Nie, nie kojarzy mi się z czymś kuchennym.Może to " coś" suszy się po malowaniu. Jakieś kratki osłony np. iluminatorów na pokładzie? Sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Kwiecień 2020 Share Napisano 21 Kwiecień 2020 Kratki ze świetlików maszynowni np. Który to może być rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 22 Kwiecień 2020 Share Napisano 22 Kwiecień 2020 3 godziny temu, ptasznik napisał: Który to może być rok ? Patrząc na "miękkie" czapki marynarskie zapewne przed 1933 r. chyba że do ubiorów roboczych donaszali czapki starego wzoru, ale nie sądzę. Ostateczne słowo co do roku ma tutaj właściciel fotografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2020 Według mnie, to środek lat dwudziestych, z naciskiem na pierwszą połowę. Chodzi głównie o fason czapek... To wygląda faktycznie jak kratki do świetlików. " Nurka I" przeważnie eksponowali na zdjęciach od rufy strony i sprężarkę. Ale jest jedno zdjęcie, na którym widać te kratki. Może więc schną po malowaniu, po cztery na jednej i drugiej burcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Kwiecień 2020 Share Napisano 22 Kwiecień 2020 Jeszcze tu coś widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Kwiecień 2020 Share Napisano 22 Kwiecień 2020 Ja tu widzę więcej wiszących kratek, pod różnymi kątami i nakładających się na siebie, siedem lub nawet osiem. Konstrukcyjnie różnią się jednak od tych widocznych na zdjęciu ''Nurka'' od strony dziobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaZG Napisano 24 Kwiecień 2020 Share Napisano 24 Kwiecień 2020 Udało mi się złapać kontakt z właścicielem zdjęcia i mam nadzieję że będę miał dostęp do skanu dobrej jakości i może jakiegoś opisu. Właściciel twierdzi, że na zdjęciu jest jego dziadek, który przed wojną pływał na "Iskrze". Czekam na więcej informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2020 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2020 Pół żartem, pół serio ... "Nurtango" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2020 Z 1929 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Bosm. Sieja. Instruktor nurkowania w początku lat dwudziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaZG Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Budynek dawnej Szkoły Specjalistów Morskich w Świeciu nad Wisłą (obecnie Świecie nad Wdą). Szkoła przygotowywała "teoretycznie" min. późniejszych nurków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 Extra Pierwsza szkoła nurków w początku lat dwudziestych znajdowała się na Helu. tam mieli wyśnione warunki, jak w edenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaZG Napisano 6 Styczeń 2021 Share Napisano 6 Styczeń 2021 Nie wiem, czy to już było, ale skoro mam to się podzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaZG Napisano 6 Styczeń 2021 Share Napisano 6 Styczeń 2021 Z opisu na zdjęciach: Data 1922r. Miejsce: Most kolejowy na rzece Niemen - Grodno. Grupa nurków Szkoły Nurków Marynarki Wojennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2021 Tego , co zostało po starym moście, usuwano jeszcze w końcu lat dwudziestych. Z 1928 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2021 Teraz, JaZG napisał: Z opisu na zdjęciach: Data 1922r. Miejsce: Most kolejowy na rzece Niemen - Grodno. Grupa nurków Szkoły Nurków Marynarki Wojennej. Bosman Ignacy Sieja ze swoimi " Orłami". Kapitalne zdjęcia. Pierwsze sugeruje na szkołę nurków, a to konkretna nurkowa robota przy moście Grodnie. Tyle razy oglądałem je i nie skojarzyłem przęsł. Dzięki za to drugie z dokładnym opisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaZG Napisano 6 Styczeń 2021 Share Napisano 6 Styczeń 2021 9 minut temu, formoza58 napisał: Bosman Ignacy Sieja ze swoimi " Orłami". Kapitalne zdjęcia. Pierwsze sugeruje na szkołę nurków, a to konkretna nurkowa robota przy moście Grodnie. Tyle razy oglądałem je i nie skojarzyłem przęsł. Dzięki za to drugie z dokładnym opisem Mój dziadek jest na obydwóch zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2021 W dniu 20.06.2018 o 23:23, formoza58 napisał: . Lepsze zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2021 W dniu 14.11.2017 o 11:35, formoza58 napisał: Rok 1924. W skafandrze por. mar. Stefan Jacynicz. Trzeci od lewej bosman Sieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi