formoza58 Napisano 23 Listopad 2017 Autor Napisano 23 Listopad 2017 Ubieranie nurka na pokładzie jednostki, w pierwszej połowie lat dwudziestych. Cytuj
ptasznik Napisano 24 Listopad 2017 Napisano 24 Listopad 2017 Mam wrażenie, że co zdjęcie to wygląd ''Nurka'' jest inny. Cytuj
formoza58 Napisano 24 Listopad 2017 Autor Napisano 24 Listopad 2017 Nie, raczej zdjęcia z różnych miejsc i to zejście wygląda różnie, ale jest na miejscu, na tej samej jednostce ;-) Cytuj
ptasznik Napisano 24 Listopad 2017 Napisano 24 Listopad 2017 Bardziej patrzyłem po oknach i nadburciu. ''Nurek'' sam w sobie ten sam. Cytuj
formoza58 Napisano 24 Listopad 2017 Autor Napisano 24 Listopad 2017 Parę latek popływał w służbie, to pewnie drobnych dopieszczeń" przeszedł. Ciekaw jestem, co się z nim stało, gdy wszedł do służby drugi? Cytuj
formoza58 Napisano 25 Listopad 2017 Autor Napisano 25 Listopad 2017 Wizje prac nurkowych, z pierwszej połowy lat dwudziestych. Cytuj
formoza58 Napisano 26 Listopad 2017 Autor Napisano 26 Listopad 2017 Nurek" podczas akcji wydobywczej ORP. Kaszuba"... Cytuj
formoza58 Napisano 27 Listopad 2017 Autor Napisano 27 Listopad 2017 Moja dawna, niezdarna wizja zatopienia okrętu przy drewnianym molo OP..Według P.Jerzego Pertka pierwsza bomba trafiła tuż obok okrętu w molo na wysokości dziobowych dział, powodując, że jednostka zaczęła tonąć, idąc dziobem w dół. Dzieła zniszczenia dokonała druga bomba, która przełamała kadłub eksplodując na śrudokręciu. Do końca, póki woda sięgała po pas, ogień do atakujących samolotów prowadził rufowy najcięższy karabin maszynowy obsługiwany przez oficera artyleryjskiego Mazura", porucznika marynarki Jacka Dehnela.Pokiereszowany okręt, z zabitymi, rannymi i uwięzionymi pod pokładem, uwolniony z cum, tonął dryfując od mola.Po chwili pozostał po nim wystająca końcówka komina,maszt i kilkunastu ocalonych członków załogi ... Cytuj
formoza58 Napisano 28 Listopad 2017 Autor Napisano 28 Listopad 2017 Podczas zajęć nurkowych, w pierwszej połowie lat trzydziestych. Cytuj
formoza58 Napisano 10 Grudzień 2017 Autor Napisano 10 Grudzień 2017 Rok 1030.Wspomnienie pośmiertne por. mar. Stefana Jacynicza... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi