Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 288
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
O własnie, jest czamara w pełnej okazałości. Szkoda tylko, że korzystasz z wcześniejszych zdjęć z NAC-u, ponieważ ich stan i
rewelacyjna rozdzielczość po dygitalizacjach pozwala na wykadrowanie interesujących fragmentów. Dlatego, kadr tej czamary pozwolę sobie powtórzyć...
Napisano

Mimo wprowadzenia w 1920 roku ujednolicenia ubioru Weteranów, w pierwszej połowie lat dwudziestych praktycznie weszła rogatywka. Kilka kadrów, przedstawiających Weteranów w tym czasie na uroczystościach we Lwowie...

Napisano
formoza58 (21106 / 162) 2017-10-30 20:35:25

Pytanie do autora wątku... czy można w nim umieścić biogramy Weteranów Powstania Styczniowego, którzy dożyli do wybuchu II WŚ.?"

Masz takie smaczki?

Mnie, przy okazji Powstania Styczniowego a dokładnie Weteranów w XX wieku, zawsze martwił fakt, że tak późno upowszechniła się w Polsce fotografia.
Wystarczy porównać, choćby, Wojnę Secesyjną a przełom XIX i XX wieku w Polsce.
Napisano
Saper 1065 drzemie nad ładunkiem", mam takowe na rok 1938, ale nie będę Mu się szarogęsił". Może w intencjach miał wątek o samym ubiorze ?...
Hej!! Kolego Saper 1065, ja gorę ;-)
Napisano
A odnośnie fotografii Weteranów, to jak się rozejrzeć w żródłach, to jest Ich pełno przy każdej okazji, darzeni opieką , ogólnym szacunkiem i z kurtuazją w dobrym tego znaczeniu. Aktualnie w naszych czasach Takich Stulatek lub Stulatków, których było wtedy około czterdziestu, nie spotyka się zbyt często. Ale to już temat rzeka", w ramach refleksji o Przemijaniu :-((