vojtaz2 Napisano 22 Październik 2017 Autor Napisano 22 Październik 2017 Proszę o pomoc w odczytaniu małego listu znalezionego w małej butelce
vojtaz2 Napisano 23 Październik 2017 Autor Napisano 23 Październik 2017 arklas jesteś mistrzem, kto byś się spodziewał że da się to przeczytać. Zapraszam na Czechy od 2018 roku :) Pozdrawiam
vojtaz2 Napisano 22 Październik 2017 Autor Napisano 22 Październik 2017 Proszę o pomoc w odczytaniu małego listu znalezionego w małej butelce
bjar_1 Napisano 22 Październik 2017 Napisano 22 Październik 2017 Adolf Hitler Sieg Heil" na samym końcu, a więc masz datowanie od razu ;)
vojtaz2 Napisano 22 Październik 2017 Autor Napisano 22 Październik 2017 No tak datowanie już mamy, ale co tam wyżej pisze? :)
arklas Napisano 22 Październik 2017 Napisano 22 Październik 2017 Zrób jeszcze zdjęcie bez obcinania prawej strony, bo paru słów jakby brakuje.Ihr Lieben! Wenn Ihr diesen Zettel findet sind wir schon lange...die alle diese hat hundert Jahre gelegen u. auch Thüren u. Fenster...Mein Mann Franz Görlich Bauer u. Gemeindeschulze ist 51 Jahre ich...Görlich geb. Riedel bin 44 Jahre unsre Tochter Bertha ist 23 Jahre.Wir leben in der größten deutschen Zeit wo Hitler Reichskanzler...u. wieder (...) zu Ehren kommt. Gott der Herr segne u beschütze... geliebtes Vaterland u. führe uns aus der Not zur Größe u. Her(rlich?)-keit des allen Vaterlandes. Unser geliebter Kanzler u. FührerAdolf Hitler Sieg Heil!
vojtaz2 Napisano 22 Październik 2017 Autor Napisano 22 Październik 2017 będę miał jutro bo to nie ja to znalazłem, mam zapewnienie że będzie nawet skan bo papier jest w bardzo dobrym stanie
KDB Napisano 24 Październik 2017 Napisano 24 Październik 2017 Świetne!To doskonały dowód na to,że źli naziści przybyli na Ziemię na pokładzie latających spodków, a pierwszą uciemiężoną przez onych nacją byli biedni Niemcy,np chłopi-sędziowie gminni,ich żony i ukochane córki...
Jedburgh_Ops Napisano 24 Październik 2017 Napisano 24 Październik 2017 Arklas - mistrzostwo świata! Brawo!Sam mam szkopskie książki z międzywojnia pisane tym ich gotykiem i w ogóle kiedyś uczyłem się niemieckiego, ale za Chiny nie odszyfrowałbym tego odręcznego listu.Świetny jesteś, czapki z głów. :-)
arklas Napisano 23 Październik 2017 Napisano 23 Październik 2017 Ihr Lieben! Wenn Ihr diesen Zettel findet sind wir schon lange tot.Die alte Diele hat hundert Jahre gelegen u auch Thüren u FensterMein Mann Franz Görlich Bauer u Gemeindeschulze ist 51 Jahre ich, JosefaGörlich geb. Riedel bin 44 Jahre unsre Tochter Bertha ist 23 Jahre.Wir leben in der größten deutschen Zeit wo Hitler Reichskanzler wurdeu wieder alles zu Ehren kommt. Gott der Herr segne u beschütze unsergeliebtes Vaterland u führe uns aus der Not zur Größe u Herrlich-keit des allen Vaterlandes. Unser geliebter Kanzler u. FührerAdolf Hitler Sieg Heil!u = undKochani! Gdy czytacie tę kartkę, my już dawno nie żyjemy.Stara deska podłogowa leży od stu lat, drzwi i okna też.Mój mąż, Franz Görlich, chłop i sędzia gminny, ma 51 lat, ja, JosefaGörlich, z domu Riedel, mam 44 lata, nasza córka Bertha ma 23 lata.Żyjemy w największych niemieckich czasach, gdy Hitler został kanclerzem Rzeszyi wszystko powraca ku wspaniałości. Pan Bóg niech błogosławi i chroni nasząukochaną ojczyznę i prowadzi nas z nędzy ku wielkości i chwalecałej ojczyzny. Nasz ukochany kanclerz i wódzAdolf Hitler, chwała zwycięstwu!
Pytanie
vojtaz2
Proszę o pomoc w odczytaniu małego listu znalezionego w małej butelce
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.