Weteran-39 Napisano 16 Październik 2017 Autor Napisano 16 Październik 2017 Ostrołęka: niewybuch w centrum miasta. Ewakuowano dwie szkołyPrzy jednym ze śmietników w Ostrołęce znaleziono niewybuch pocisku artyleryjskiego. Ewakuowano dwie szkoły oraz pobliskie budynki mieszkalne. Na miejscu pracują już saperzy.Do jednego ze śmietników w Ostrołęce ktoś podrzucił niewybuchOkoło 9 rano zostaliśmy poinformowani o znalezieniu niewybuchu: pocisku artyleryjskiego o kalibrze 105 mm - tłumaczył portalowi to.com.pl oficer prasowy policji w Ostrołęce Tomasz Żerański. - Wezwano patrol saperski. Trwa ewakuacja pobliskich budynków. Na czas podjęcia pocisku przez saperów policjanci zabezpieczą tak miejsce, aby saperzy mogli w bezpieczny sposób opuścić granicę naszego miasta - dodał.Według portalu eostroleka.pl niewybuch w reklamówce znalazł przypadkowy przechodzień, który natychmiast powiadomił policję. Na razie nie wiadomo, kto podrzucił pocisk do śmietnika.
Czlowieksniegu Napisano 16 Październik 2017 Napisano 16 Październik 2017 http://kontakt24.tvn24.pl/zablokowane-ulice-ewakuowane-szkoly-niewybuch-na-osiedlu,243801.html
Nahen Napisano 16 Październik 2017 Napisano 16 Październik 2017 I to kolejny przykład na debilne przepisy... Ciekawe ilu średnio w roku ludzi znajduje" niewybuchy i albo je zostawia tam gdzie je znalazło albo podrzuca w reklamówce/bądź bez" zamiast na spokojnie zgłosić gdzie trzeba? Gdyby człowiek nie musiał kalkulować czy lepsze jest zostawienie takiego wykopka w spokoju czy robienie sobie problemów z racji znalezienia go" świat byłby piękniejszy i bezpieczniejszy...
Czlowieksniegu Napisano 16 Październik 2017 Napisano 16 Październik 2017 Nahen (5 / 0) 2017-10-16 17:05:43A propos i exilibris, których przepisów piszesz?Znasz, zapytam przy okazji, kogoś, kto za takowe zgłoszenie miał później problemy?Ja, w pewnym momencie, śmiałem się z dowódcą patrolu, że mi kartę stałego klienta wystawią...
woytas Napisano 16 Październik 2017 Napisano 16 Październik 2017 Bo Ci źle z oczy patrzy i się bał.U mnie kilka dni temu robotnicy ocieplali pobliską szkołę i wyciepali coś koło 75 mm na środek chodnika. Oczywiście nie przerwali pracy i nie poinformowali dyra. Ktoś zauważył - ewakuacja, saperzy - radość dzieci :)
Nahen Napisano 17 Październik 2017 Napisano 17 Październik 2017 Z własnego doświadczenia piszę. W robocie wielokrotnie znajdowałem niewybuchy od granatów moździerzowych po np całe prawie nowe" 88. Z racji tego, że w trakcie pracy, z wykrywaczem używanym w robocie i na takich a nie innych obiektach nigdy nie było problemu ze zgłoszeniem. No poza tym, że dzwoniąc na policję kilkukrotnie czas reakcji przekraczał 24 godziny... więc na moich i kumpli arkach" było zabezpieczenie miejsca i w zasadzie pilnowanie go żeby jakiś dzieciak nie poszedł się tam bawić.Kiedy pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać sprzęt (wykrywacz) którym normalnie szukam przewodów, rur czy np zasypanych pokryw studni, zaworów/zasuw wodociągowych, gazowych itp, do poszukania czegoś innego i znalazłem kilka konserw" z wetkniętymi w ich doopy drewnianymi trzonkami i zadzwoniłem na policję, to po przyjechaniu na miejsce patrolu musiałem się gruuubo tłumaczyć co ja tu w ogóle robiłem... Kiedy później przyjechali saperzy to od razu dostałem od nich pouczenie" z numerem telefonu żeby nie dzwonić na policję tylko do nich. Bo oni mają w doopie statystyki o wykrywalności przestępstw, a bardziej im zależy jak już na zabezpieczeniu tego typu znalezisk. Taki stan rzeczy mam do dziś we łbie. A poza tym, mam na koncie kilka odkryć" które z racji funkcjonowania w owarzystwie" archeologów przypadkiem mi się trafiły kiedy np wyskoczyłem na siuru" do lasu. I które bez grzebania w ziemi zgłosiłem do kilku muzeów wiedząc, że mają sporą wartość archeologiczną. Kiedy ktoś zgłosił, że na terenie cmentarzyska Gotów które odnalazłem i zameldowałem w muzeum, ktoś wykopał dziurę" to dziwnym zbiegiem okoliczności z pretensjami trafili do mnie policjanci i musiałem udowadniać im, że nie jestem wielbłądem...Tak widzę rzeczywistość w Polsce...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.