SzukajacySzczescia Posted September 16, 2017 Author Share Posted September 16, 2017 Witam!Mam ogromną prośbę - trafił mi się ostatnio piękny polski ryngraf patriotyczny, lecz mimo zdrowej tarczy łańcuch od ryngrafu jest mocno przerdzewiały, wręcz miejscami odkruszają się drobiny rdzy. W jaki sposób powstrzymać proces utleniania nie usuwając rdzy z przedmiotu (chcę zachować go w takim stanie, w jakim go nabyłem). Czy istnieją jakieś dobre preparaty chemiczne lub domowe sposoby na zatrzymanie lub znaczne spowolnienie utleniania metalu?Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 A z czego ten łańcuch jest wykonany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzukajacySzczescia Posted September 23, 2017 Author Share Posted September 23, 2017 Biorąc pod uwagę grubą warstwę rdzy przypuszczam, iż jest to łańcuch żelazny lub stalowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 To myślę, że po zdjęciu luźnej rdzy, można by pomyśleć o taninie i b44 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maszyna Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Najlepsza metoda to kąpiel w parafinie. Rozpuść kilka świec w dużej temperaturze i potrzymaj łańcuch kilka minut (poruszaj czasami). Na końcu póki parafina płynna wytrzyj go do sucha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Świece to zwykle stearyna, produkt powstały z tłuszczów zwierzęcych i/lub roślinnych. Natomiast parafina to produkt z ropy naftowej. Prawdziwe świece (drogie i bardzo rzadko występujące) to wosk pszczeli. Proszę o sprecyzowanie.Wojtek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maszyna Posted December 1, 2018 Share Posted December 1, 2018 Chodziło mi o parafię. To tani dobry sposób. Jak chcesz całkowicie zabezpieczyć ten łańcuszek to spróbuj kupić inhibitory korozji z płynie. Ja swego czasu brałem to od szkutkików (do zabezpieczania statków) lub popytaj górników (malują tym konstrukcje na dole-nie mylić z farbą. Wadą jest zabarwienie na kolor czarny stali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maszyna Posted December 1, 2018 Share Posted December 1, 2018 Moim zdaniem zrób kąpiel z parafiny. Pomoże, nie zaszkodzi. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.