SzukajacySzczescia Napisano 16 Wrzesień 2017 Autor Napisano 16 Wrzesień 2017 Witam!Mam ogromną prośbę - trafił mi się ostatnio piękny polski ryngraf patriotyczny, lecz mimo zdrowej tarczy łańcuch od ryngrafu jest mocno przerdzewiały, wręcz miejscami odkruszają się drobiny rdzy. W jaki sposób powstrzymać proces utleniania nie usuwając rdzy z przedmiotu (chcę zachować go w takim stanie, w jakim go nabyłem). Czy istnieją jakieś dobre preparaty chemiczne lub domowe sposoby na zatrzymanie lub znaczne spowolnienie utleniania metalu?Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
SzukajacySzczescia Napisano 23 Wrzesień 2017 Autor Napisano 23 Wrzesień 2017 Biorąc pod uwagę grubą warstwę rdzy przypuszczam, iż jest to łańcuch żelazny lub stalowy.
viator01 Napisano 24 Wrzesień 2017 Napisano 24 Wrzesień 2017 To myślę, że po zdjęciu luźnej rdzy, można by pomyśleć o taninie i b44
Maszyna Napisano 27 Listopad 2018 Napisano 27 Listopad 2018 Najlepsza metoda to kąpiel w parafinie. Rozpuść kilka świec w dużej temperaturze i potrzymaj łańcuch kilka minut (poruszaj czasami). Na końcu póki parafina płynna wytrzyj go do sucha.
Cyrograf15 Napisano 27 Listopad 2018 Napisano 27 Listopad 2018 Świece to zwykle stearyna, produkt powstały z tłuszczów zwierzęcych i/lub roślinnych. Natomiast parafina to produkt z ropy naftowej. Prawdziwe świece (drogie i bardzo rzadko występujące) to wosk pszczeli. Proszę o sprecyzowanie.Wojtek
Maszyna Napisano 1 Grudzień 2018 Napisano 1 Grudzień 2018 Chodziło mi o parafię. To tani dobry sposób. Jak chcesz całkowicie zabezpieczyć ten łańcuszek to spróbuj kupić inhibitory korozji z płynie. Ja swego czasu brałem to od szkutkików (do zabezpieczania statków) lub popytaj górników (malują tym konstrukcje na dole-nie mylić z farbą. Wadą jest zabarwienie na kolor czarny stali
Maszyna Napisano 1 Grudzień 2018 Napisano 1 Grudzień 2018 Moim zdaniem zrób kąpiel z parafiny. Pomoże, nie zaszkodzi. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.