formoza58 Napisano 8 Sierpień 2017 Autor Napisano 8 Sierpień 2017 I, II, III, szerokotorowy, wąskotorowy... Wrzucam zdjęcia, które jak piszesz są znane, ale są one w większości znane tylko Tobie. Nie dziwię się, bowiem np. w temacie kawalerii trudno mnie zadziwić, choć temat pod względem ilości materiału ikonograficznego jest nieporównywalnie większy od tematu pociągów...Przed Twoimi uwagami i korektami wiele zdjęć ( poprzez często mylne opisy) było oczywistych, teraz nie jestem pewien. Wrzucę trochę, pewnie są w opisach babole" kwalifikujące się do poprawek. To forum, Wiki nie jest, ale ludzie go czytają i również traktują treści tutaj zawarte jako wiarygodne żródło...Opisy nie są moim wymysłem, lecz ściągniętym wraz z nim. I tak:PP. 2 Śmiały" vel Piłsudczyk"
formoza58 Napisano 8 Sierpień 2017 Autor Napisano 8 Sierpień 2017 Zdjecia do identyfikacji... na burcie lokomotywy widnieje napis Czortków".
Krzysztof115 Napisano 8 Sierpień 2017 Napisano 8 Sierpień 2017 Wprowadzasz chaos. Ciekawe zdjęcie, ale jest to austro-węgierski z I wojny.
Krzysztof115 Napisano 8 Sierpień 2017 Napisano 8 Sierpień 2017 Część taborowa-wagon dowódcy pociągu pancernego P.P.23 Śmierć".
Krzysztof115 Napisano 8 Sierpień 2017 Napisano 8 Sierpień 2017 Co w tym dziwnego cywilna -PKP Czortków (model austro-węgierski).
Krzysztof115 Napisano 8 Sierpień 2017 Napisano 8 Sierpień 2017 Przy tej jakości zdjęcia, to wybacz, praktycznie załoga każdego pociągu pancernego. Obstawiam, że to P.P.2 Śmiały".
formoza58 Napisano 8 Sierpień 2017 Autor Napisano 8 Sierpień 2017 Hmm, wypuść odrobinkę powietrza z nadętego balonika", bo w końcu pęknie.Zwroty ... jeśli czegoś nie wiesz, nie pisz", lub .. wprowadzasz chaos..." nie służą wymianie zdań. Gdybym wiedział, że trafi mi się potrzeba zanotowania żródła z opracowania ,skąd pochodzi zdjęcie pp, zrobiłbym to z całą pewnością.Opis tego zdjęcia, to nie jest mój wymysł, czy fantazja. A odnośnie co w tym dziwnego...", to mnie to również nie dziwi, natomiast dziwi mnie jak wyżej.
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2017 Autor Napisano 9 Sierpień 2017 Z listy odznaczonych Krzyżem Walecznych, o nieznanych adresach, wydanej przez Biuro Personalne MSWojsk., w Warszawie w 1935 roku... 1. Ppor. Błocki Janusz- Bartosz Głowacki" 2. Chor. Boblewski Wacław- Grożny" 3. Plut. Dąbski Kazimierz- Śmiały" 4. Por. Dworzaczek Stanisław- Grożny" 5. Pchor. Falęcki Adam- Iwaszkiewicz" 6. Por. Frasunkiewicz Tadeusz- Iwaszkiewicz" 7. Sierż. Gajda Adam- I Marszałek" 8. Plut. Grabski Michał- Grożny" 9. Kpr. Hillert Konrad- Kaniów"10. Ogniom. Hanickel Jan- Śmigły"11. Ppor. Kawik Józef- Piłsudczyk"12. Plut. Kocemba Józef, śp.- Śmigły"13. Szer. Kostrzewa Jan- Śmiały"14. Bomb. Królik Kazimierz- Piłsudczyk"15. St. szer. Kuczaj Józef- Paderewski"16. Ppor. Machaj Józef- Hallerczyk"17. St. szer. Marciniak Franciszek- Grożny"18. Sierż. sztab. Materklas Jan- Hallerczyk"19. Pion. Modzelewski Paweł- Pogoń"20. Pchor. Mołodyński Władysław- Paderewski"cdn...
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2017 Autor Napisano 9 Sierpień 2017 Cd...21. Kpr. Nocula Władysław- Grożny".22. Maszyn. Nowak Aleksander- Grożny".23. Plut. Paśko Ludwik- Grożny".24. Bomb. Pawlicki Władysław- Grożny"25. Kan. Pawliczak Franciszek- Grożny"26. Ppor. Pieniążek Jacek- Piłsudczyk"27. Kpr. Pieróg Stanisław- Śmigły"28. Por. Pokiński Adam Stefan- Pionier"29. Ppor. Reliszko Zygmunt- Grożny"30. Sierż. Sadowski Jan- Piłsudczyk"31. Kpr. Sajewicz Roman- Zagończyk"32. Kpr. Sakowski Marian- Śmiały"33. St, szer. Skowron Karol- Grożny"34. Kpr. Skrzeszewski Kazimierz- Grożny"35. Kpr. Stefanus Zenon- Grożny"36. St. szer. Stróżniak Stanisław- Grożny"37. Maszyn. Szabrański Stanisław- Śmigły"38. St. szer. Wawszczak Jan- Grożny"39. Szer. Wudarski Władysław- I Marszałek".
Rekomendowane odpowiedzi