Krzysztof115 Napisano 5 Sierpień 2017 Share Napisano 5 Sierpień 2017 Album nosi nazwę: Polska w latach wojny światowej w kraju i na obczyźnie". Było kilka edycji tego albumu, sprawdziłem datę mój egzemplarz jest z 1929 roku.Pełna nazwa tej jednostki szerokotorowejStrzelec Kresowy 13 DP".Oficjalny dokument rozsyłany do oficerów broni pancernej część 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Sierpień 2017 Share Napisano 5 Sierpień 2017 część 2 tego samego dokumentu. W tym dokumencie są także abole". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Sierpień 2017 Share Napisano 5 Sierpień 2017 Krótko istniejący pociąg pancerny P.P.17 Saper" istniał od marca 1919 do kwietnia 1919 roku. Po nim numer 17 otrzymał pociąg pancerny Rzepicha" jako P.P.17 Rzepicha". Po jego przeformowaniu numer 17 otrzymał pociąg pancerny P.P.17 Reduta Ordona" ( który istniał od sierpnia 1920 r.), czyli pod numerem 17 były trzy jednostki, a na Wiki pod tym numerem jest tylko wymieniona ostatnia jednostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 Wagon artyleryjski Pioniera". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 Z którego roku pochodzi ten dokument? Również jest mowa o pociągu Za Niemen". Hmm, patrzę, że wymieniony jest również Krajewski". I tak się zastanawiam czy Krajewski" czy Krajowski" to dwa inne pociągi, czy przekręcone nazwisko?Czy wiadome są losy lwowskiego wagonu Ułan" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Sierpień 2017 Share Napisano 5 Sierpień 2017 Dokument pochodzi z 1930 roku.Raczej przekręcone nazwisko- z Wiki: Franciszek Krajowski, właśc. František Králíček (ur. 30 września 1861 w Waleszynie, zm. 22 listopada 1932 w Brześciu nad Bugiem) – generał major Cesarskiej i Królewskiej Armii oraz generał dywizji Wojska Polskiego, pochodzenia czeskiego. Odznaczony Orderem Virtuti Militari.Nie są znane losy dwóch wagonów motorowych: Ułan" i Technik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 Tak, tyle, że było dwóch generałów i jeden i drugi wymieniony przeze mnie, stąd pytanie...Spytałem się o ten lwowski wagon, bowiem zastanawiam się, czy on nie poszedł do powstania wraz z kadetami 1 korpusu? Czy powstańczy pp mógł przyjąć tego wagonu? To tylko głośne myślenie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 Listy oficerów dywizjonów pp, z 1932 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Sierpień 2017 Share Napisano 5 Sierpień 2017 Ten konkretnie -Franciszek Krajowski, właśc. František Králíček, dowódca 18 Dywizji Piechoty w bitwach pod Brodami i rejonie Modlina, bojach nad Wkrą, a następnie w działaniach pościgowych na Polesiu i Wołyniu jesienią 1920 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Sierpień 2017 Share Napisano 5 Sierpień 2017 Znasz taki fundamentalny materiał źródłowy - opasłe omiszcze" liczące 978 stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 Powiem szczerze, że każdy ma jakiegoś konika cisawego" Moją pasją jest kawaleria, a szczególnie 14 P. Ul. Jazłowieckich. W tym przypadku z racji tego przerabiam min. tomiszcze za tomiszczem" siedmiuset stronnicowych rozkazów pułkowych, których mam za sobą cztery, a przed sobą siedem. I chwała Bogu, ze są do dyspozycji i badań, ale pewnie sam wiesz, że jest to mrówcza praca z materiałem prawie nieczytelnym, a przecież chciałoby się rozszyfrować maximum wiadomości, nazwisk, faktów itp.Wątek o pociągach pancernych traktuję jako niejako odpoczynek i z chęci poznania ich historii . Poza tym mam już przesyt kolejnych vol. o pociągach pancernych, które składają się z wielokrotnych powieleń wrześniowych naszych pociągów w niemieckich łapach i nie mających końca, mimo, że rzadko spotyka się w tych kolejnych wątkach coś nowego. I pomyślałem, aby wypełnić właśnie tytułowym okresem 1918 do momentu wybuchu wojny.Przynajmniej uszeregować ten okres sygnałowo, w nadziei, że jak to się ma w przypadku innych broni ( piechoty, kawalerii, broni pancernej, Marynarki Wojennej) odezwą się na wici" ich Pasjonaci.I wierz mi, wiem że nie jestem tuzem" w niejednych tematach, jako że nie byłem saperem i mam przywilej nawet wielokrotnej pomyłki, ale staram się, aby traktować to co robię w tym forum bardzo poważnie.Ot, tak mi się jakoś zebrało ;-)Cieszę się i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 A tutaj niejako przy okazji poszukiwań w prasie międzywojnia na temat kawaleryjskich śmierci w czasie pokoju, znalazłem kiedyś min. taki komunikat w Nowym Kurierze" z 29 marca 1927 roku, nr. 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 6 Sierpień 2017 Share Napisano 6 Sierpień 2017 Ten komunikat ciekawy, ale jest podane błędnie nazwisko: moim zdaniem powinno być Sobczyński.Ukazał się także kolejny tom materiałów źródłowych: Bitwa o Ukrainę 1920.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 6 Sierpień 2017 Share Napisano 6 Sierpień 2017 gdzie są informacje i o ułanach i o pociągach pancernych.Dziękuję Panom i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 Dziękuję za info...Czy to jest Hallerczyk Szeroki"?I trochę zdjęć w temacie Hallerczyka"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 Ciekawym tematem jest nazywanie dział i karabinów maszynowych, oraz napisy na burtach pociągów. Tutaj w przypadku Mściciela" działo ochrzczone zostało pieszczotliwym imieniem Hanka"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 Karabin maszynowy również ochrzczony, niestety nazwa nieczytelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 Do tematu Mściciela"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 Działo wagonu artyleryjskiego Stefana Czarnieckiego", za to na klapie włazu (?) i na wieży były bojowe napisy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 U góry: W imię Boga, niech zniszczy wroga"U dołu: Jest to praca w Nowym Sączu Kolejników, żeby wybić bolszewików". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 6 Sierpień 2017 Share Napisano 6 Sierpień 2017 Dość zawiła jest historia tego pociągu pancernego: improwizowany austro-węgierski, zdobyty przez Rosjan i przerobiony na szerokotorowy, następnie przejęty przez sowietów,następnie zdobyty przez Polaków pod koniec maja 1920 roku na Podolu, jako Hallerczyk-szeroki" w lipcu 1920 przekazany sprzymierzonej z WP armią ukraińską otrzymał nazwę Karmeluk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi