Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Współczesne zdjęcie tej stacji (z sieci).
Została zdobyta tylko jedna sowiecka szerokotorowa jednostka -BP No 21Im. Szumiana i Dżaparydze" i to w rejonie stacji Holendry (linia kolejowa Koziatyn-Winnica). Obsadzony przez wydzieloną załogę z pociągu pancernego P.P.14 agończyk". Otrzymał nazwę: Strzelec Kresowy 13 DP", później został przemianowany na Pierwszy Marszałek Polski".

• Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Pytam się dlatego, ponieważ w opracowaniu pułkowym 14 P.Uł. lub relacjach z zagonu na Koziatyn, przewija się o zdobytych pociągach pancernych ( nie licząc pociągów sanitarnych i ogromnego taboru kolejowego) w liczbie mnogiej. Może policzyli jako PP składy z działami przewożonych na lorach ? Również tak mogło być przy liczeniu zdobyczy ;-)
Napisano
Jest jedynie taka oficjalna informacja z dnia 28 kwietnia 1920 roku: 3 Armia w nocy 26 na 27 dywizja jazdy po ostrej walce zajęła cały Koziatyn. Zdobycz wynosi: 2 000 jeńców,bardzo duży materiał, 15 dobrych 66 złych lokomotyw, 2000 wagonów". CAW,AO III ND, sygn 301.10.15.
Natomiast więcej zdobyczy było na linii kolejowej Korosteń- Malin-Teterew -Kijów (w tym jeden sowiecki pociąg pancerny na stacji Malin).
Napisano
Nie wiem, czy znasz tę publikację: J. Rómmel, Kawaleria
polska w roku 1920..., po s. 48- fotografia,gdzie widoczny jest bardzo mocno zdemolowany sowiecki skład pociągu pancernego –parowóz opancerzony oraz jeden wagon artyleryjski z armatami 76,2 mm. Chętnie bym zobaczył to zdjęcie.
Napisano
Niestety,prawie dziesięć lat temu, wymieniłem tą pozycję na cenne machniom". Nawet nie kojarzę tej fotografii...
Tutaj mam z kolei dwa zdjęcia z rejonu Iwanie w 1919 roku, przedstawiającą zdobycz wojenną 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich...
Napisano
Istotnie, zgrabnie napisane,bowiem dotyczy ( jak wspomniałeś)
tylko Śmiałego- szerokiego".A czy jest opisane niezbyt dokładnie, ponieważ artykuł dotyczy właśnie tylko tego pociągu, którego działanie obrał sobie za cel" ?
A gdzie jest informacja o szerokotorowym pociągu pancernym "Śmigły z armatą 15 cm?".No właśnie, sam chętnie poczytam...
Napisano
Przejrzałem wiele roczników starych czasopism i nic nie znalazłem. Sam chętnie bym przeczytał wspomnienia ze Śmigłego".Ojcem chrzestnym" tego pociągu pancernego był marszałek Edward Rydz- Śmigły i może dlatego nic nie ma.
Napisano
Dzięki, bardzo cenny materiał...
Dam sobie chwilowo spokój z tymi pracochłonnymi w przygotowaniu do wrzucenia archiwalnymi tekstami. Póki co trochę materiału ikonograficznego z okresu międzywojnia...