manian Napisano 31 Maj 2017 Autor Napisano 31 Maj 2017 Proszę o pomoc w ustaleni wzorów mundurów z poniższych zdjęć. Z góry dziękuję i pozdrawiam
manian Napisano 31 Maj 2017 Autor Napisano 31 Maj 2017 Proszę o pomoc w ustaleni wzorów mundurów z poniższych zdjęć. Z góry dziękuję i pozdrawiam
manian Napisano 31 Maj 2017 Autor Napisano 31 Maj 2017 Zdjęcie opisane Białystok 1948. Czy da się również ustalić wzór motocykla?
Edmundo Napisano 31 Maj 2017 Napisano 31 Maj 2017 Na pierwszej fotografii (pomimo jej słabej jakości) sądząc między innymi po patkach na kołnierzu jest uwieczniony funkcjonariusz Policji Państwowej albo strażnik więzienny co jest mniej prawdopodobne. Na foto drugim i trzecim oficer (myślę że to ta sama osoba) najprawdopodobniej piechoty (wyraźnie widać różne odcienie patki i wypustki na kurtce munduru oraz na kołnierzu płaszcza). Foto trzecie jest podpisane Białystok 1948" a do bodajże końca tegoż roku w Białymstoku stacjonował 65 Pułk Piechoty (ze składu 18 DP z dowództwem w tymże mieście) przeniesiony następnie do Orzysza. Jeśli chodzi o Białystok to odpada KBW noszące okrągłe czapki (od 1946 r.), druga możliwość że jest to oficer WOP.Co do wzoru motocykla nie będę się wypowiadał, to nie moja działka".
manian Napisano 31 Maj 2017 Autor Napisano 31 Maj 2017 Dziękuję za pomoc. Udało mi się jeszcze pozyskać rozkaz wyjazdu należący najprawdopodobniej do osoby z 2 ostatnich zdjęć. Czy ten mundur policyjny może pochodzić z okresu międzywojennego?
Sedco Express Napisano 31 Maj 2017 Napisano 31 Maj 2017 Pierwsze zdjęcie - st.posterunkowy Policji Państwowej(na patkach kołnierza widoczne palmy a na lewym rękawie munduru kąt skierowany ostrzem do dołu - oznaczenia od 1927 r.)
Edmundo Napisano 31 Maj 2017 Napisano 31 Maj 2017 JW 84253 to 42 Pułk Piechoty ze składu 11 DP. Gwoli ścisłości to jest to numer Poczty Polowej (numeracja wojenna w ramach Armii Czerwonej), począwszy od 1946 r. po demobilizacji poczt polowych (niestety nie pamiętam dokładnej daty) wprowadzono czysto polskie numery JW zgodnie z czym 42 pp otrzymał numer JW 3567.
Pytanie
manian
Proszę o pomoc w ustaleni wzorów mundurów z poniższych zdjęć. Z góry dziękuję i pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.