Fotto Napisano 27 Maj 2017 Autor Napisano 27 Maj 2017 Jak w temacie, proszę o pomoc w identyfikacji umundurowania ze zdjęcia. Zdjęcie prapradziadka, niestety nikt z rodziny nie jest w stanie określić czy to wojsko/milicja/straż pożarna? Jaki kraj? Czas - około 1912-1914
Sedco Express Napisano 27 Maj 2017 Napisano 27 Maj 2017 Wojsko, policja, straż pożarna - nie sądzę. Może jakaś straż przemysłowa ?
Edmundo Napisano 28 Maj 2017 Napisano 28 Maj 2017 Kraj Rosja, co do reszty do skłaniam się do tego co napisał Sedco Express.
prusak1917 Napisano 28 Maj 2017 Napisano 28 Maj 2017 straż kolejowa powiązane z tym tematem widać na fotce typowe odznaki mam jedno tako
Fotto Napisano 28 Maj 2017 Autor Napisano 28 Maj 2017 Dzięki za podpowiedź, niestety nigdzie nie mogę znaleźć żadnych starych zdjęć z podobnymi mundurami i oznaczeniami. Jesteś w stanie coś podesłać ?mój e-mail jacek.marcinkowski@gmail.com
Sedco Express Napisano 28 Maj 2017 Napisano 28 Maj 2017 Wkopiuj w wyszukiwarkę:Царская железная дорога знак" i w grafice znajdziesz przykłady kolejowych ączków" na czapkę i odznak.
Fotto Napisano 28 Maj 2017 Autor Napisano 28 Maj 2017 Dzięki. Zastanawiamy się jeszcze nad kilkoma elementami - jasne opaski na ramionach, brak trzeciego od góry guzika w mundurze, wyraźna 6" na czapce nad znaczkiem...
Sedco Express Napisano 28 Maj 2017 Napisano 28 Maj 2017 Guzik albo nie zapięty albo się urwał.Nie nazywałbym tych ubiorów mundurami (z wyjątkiem czapek wojskowych). Kurtki raczej nie są kurtkami wojskowymi.Bardziej pasuje określenie - ubiór służbowy,chociaż w carskiej Rosji wszyscy cywile" z administracji państwowej, urzędnicy i różne grupy zawodowe mieli umundurowanie odpowiednie do ich funkcji.Opaski - jak byli na służbie to je zakładali(np. to tej pory takie różne funkcyjne opaski są stosowane chociażby ma je marynarz pełniący służbę trapową na rosyjskich statkach handlowych).Cyfra 6" - trudno cokolwiek powiedzieć. W wojsku cyfry na epoletach oznaczały numeracje pułków.
Pytanie
Fotto
Jak w temacie, proszę o pomoc w identyfikacji umundurowania ze zdjęcia. Zdjęcie prapradziadka, niestety nikt z rodziny nie jest w stanie określić czy to wojsko/milicja/straż pożarna? Jaki kraj? Czas - około 1912-1914
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.