Skocz do zawartości
  • 0

Gaźnik Amal.

nabuh

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy on jest pomalowany olejną farbą?????
Wygląda na angielskiego Amala z lat 1930-1960. Była tego masa odmian, różniących się dyszami, średnicą gardzieli, sposobem mocowania do cylindra, wlotem powietrza i innymi szczegółami. Oznaczenie modelu powinno być wybite na kołnierzu mocującym gaźnik do głowicy, nazwa producenta zaś znajduje się na deklu komory pływakowej. Ale nawet jak odcyfrujesz oznaczenie modelu to nie będziesz miał pewności w jakim modelu został zastosowany. Bardzo popularne gaźniki, zasilające swego czasu naprawdę miliony jednośladów. Przez krótki czas model 276/1 stosowano nawet w Junaku M07.
Napisano
Dawno temu ten gaźnik skądś przytargałem - wszystko zastane, zapieczone, włącznie z przepustnicą i wszystkimi gwintami. Po wykąpaniu, wymoczeniu chciałem odkręcic górę - pękł na kanaliku łączącym komorę pływakową z korpusem... Wiedząc, że i tak już nic z niego nie będzie, kolega opryskał mi całego lakierem proszkowym i tak został jako eksponat/ ciekawostka.Jest to Amal, bo było na komorze logo. Ciekawi mnie to dolne zasilanie paliwa i właśnie do czego były takie montowane.
Napisano
Dzięki.Podpowiedzcie może jeszcze z jakiego materiału jest zrobiony, bo na tzw ZnAl (popularnie szajsmetal")jest jakby za ciężki. Albo się mylę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie