Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet szufladkowy??

skyrymyry

Pytanie

Napisano

Witam.
Prosiłbym bardzo o pomoc w identyfikacji. Dostałem takowy przedmiot i nie bardzo mogę znaleźć informację co do niego.

Czy może to być bagnet szwajcarski – model 1817 ? Długość -63 cm. Wydaje mi się iż brakuje sprężyny (ale może w tych modelach jej nie było? ) Mam wrażenie, że był kiedyś rozkuwany. Między jelcem a ostrzem są luzy, które widać na zdjęciach.

Jeśli ktoś byłby chętny pomóc, bardzo chętnie wyślę zdjęcia lepszej rozdzielczości. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie.
Odnoszę wrażenie - z tego zdjęcia - że jest to
Hirschfӓnger M 1846 Badenia-Wirtembergia.
Oczywiście przydało by się więcej zdjęć szczegółów i drugiej strony rękojeści.

pzdr.
stani
Napisano

Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Co do wątku to widziałem go wcześniej, ale że jest z 2010 to mam nadzieję, że może coś nowego wypłynie. Dodam jeszcze, że bagnet dostałem w Szwajcarii ( jeśli to coś zmienia odnośnie pochodzenia). Na bagnecie na rękojeści są wybite 8 na ostrzu zaś tarcza a w niej korona, pod spodem korony zaś litera F.

Dołączam więcej zdjęć i proszę o dalszą pomoc. Pozdrawiam.

Napisano
Wzór1846 Badenia /kraj związkowy Badenia-Wirtembergia powstał dopiero w 1952 roku/ to nie jest, gdyż on miał głowicę niesymetryczną,wywinięcie w typie dzioba w prawo,oraz wycięcie w szufladzie na całej długości, jest pokazany w I tomie książki Kulińskiego.Natomiast u Klausa Lubbe jest pokazany bagnet bardzo podobny opisany jako do sztucera wojsk miejskich Hamburga z 1850 roku. Ma rękojeść z głowicą podobną symetryczną, wycięciem w szufladzie nie do końca ,ale pod jelcem jest tarczka jak w kordelasach.Kolega skyrymyry pisze, że bagnet był rozkuwany i jest luz pomiędzy jelcem a progiem głowni, być może tarczka tam kiedyś była.Jest także różnica w kształcie głowni, ale w starych bagnetach, szczególnie tak niszowych jak dla wojsk miejskich bywały odstępstwa.
Takie są moje przypuszczenia,ale może ktoś znajdzie coś bardziej konkretnego.
Napisano
Witam. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi,pomysły i wszelakie informacje.
Co do rozkuwania wnioskuję to po zdjęciu ( rozkuwanie 2 )i po tym że jelec lekko się rusza w szczelinie którą widać. Broń nawet na tym etapie nie powinna mieć chyba takiego niedopracowania? A może jest to jakaś radosna twórczość?
Odnośnie stempla i litery F" , to zastanawiam się czy to nie jakiś stempel kantonalny. Ale może to fantazja.
Osoba która mi go przekazała nie umiała nic o nim powiedzieć.

Bagnet M 1810 odnalazłem tylko w jednym miejscu i różni się od mojego kilkoma szczegółami :(

Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły, będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie