Sobiepan Napisano 4 Maj 2017 Autor Share Napisano 4 Maj 2017 Mam okrągły stół rozkładany z lat 50. Wartość sentymentalna. Problem z nim jest taki, że po rozłożeniu bywa za mały. Postanowiłem więc go powiększyć wykonując rodzaj dostawki – przedłużenia blatu. Zrobiłem go z grubej sklejki, więc trochę waży. Pytanie moje jest następujące. Jak wykonać stelaż „dostawki”, aby oba blaty ładnie się licowały i dostawka była stabilna? Zależy mi też, by konstrukcja była rozbieralna.W załączeniu poglądowe foto. Wysokość blatu to 75 cm. Promień okręgu 55 cm. Grubość blatu (stół i dostawka) 24 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 4 Maj 2017 Share Napisano 4 Maj 2017 Jak wygląda podstawa czyli noga(i). Jest duża szansa że całość będzie mało stabilna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 4 Maj 2017 Autor Share Napisano 4 Maj 2017 Noga drewniana ok. 6 cm x 6cm. Ta dostawka musi mieć własne nogi, tylko nie wiem, czy robić na 3 czy 4 i jak je sensownie rozłożyć. Niepotrzebnie to ze sklejki robiłem, bo ciężkie, ale jest jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 4 Maj 2017 Share Napisano 4 Maj 2017 Ciężkie bo ciężkie, ale nogi to może jednak 4 aby było stabilnie. Dwie pierwsze te przy starym stole w odległości od krawędzi tak jak przy poprzednim stole a dwie pozostałe trochę wężej jak pozostałe nogi, ale odległość od zewnętrznej krawędzi blatu (tej okrągłej) taka sama jak pozostałych nóg. Pasowały by jakieś gniazda pod blatem aby te nogi były wkręcane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Maj 2017 Share Napisano 4 Maj 2017 Do dostawki dałbym jeszcze dwie podłużne belki sięgające pod stary blat. Pod nim dwa uchwyty w kształcie litery U w które te belki wejdą. Jeżeli jest możliwość, w uchwytach i belkach wiercimy na przestrzał otwory przez które można puścić śruby blokujące całość - będzie naprawdę solidnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 4 Maj 2017 Autor Share Napisano 4 Maj 2017 Pod stary blat chcę rzeczywiście trochę podejść, to może załatwi licowanie. Jaką grubość nóg sugerujecie? Stół ma 6 cm x 6 cm, ale to chyba będzie trochę przegięcie w przypadku tej dostawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Maj 2017 Share Napisano 4 Maj 2017 Dla urody dałbym tyle samo.Aha, i jakaś rama pomiędzy nogami dostawki by się przydała, dla usztywnienia nóg a i belki łączące z niej można wyprowadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mycha.. Napisano 11 Maj 2017 Share Napisano 11 Maj 2017 A ja bym zrobił tak: NOGI TYLKO DWIE (na zawiasach z blokadą albo odkręcane) i nie na samej krawędzi tylko troszkę przesunięte w kierunku stołu. I tak jak pisał Erih belki pod stary blat i sztywne - ale rozłączne - połączenie jednego z drugim.Nic nie będzie się na obrusie zapadać" jeśli stoły się rozsuną, a i ludzie będą mieli gdzie trzymać swoje nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 11 Maj 2017 Autor Share Napisano 11 Maj 2017 Wisi ten stół nade mną. Tymczasem na warsztacie krzesło eklektyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 11 Maj 2017 Share Napisano 11 Maj 2017 Wyplatane siedzisko...hmmmTeraz można kupić takie wyploty z metra, ale dwadzieścia lat temu, to nie dość, że zamawiało się materiał do wyplotów prywatnymi kanałami, to jeszcze trzeba było wyplatać to z ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 11 Maj 2017 Autor Share Napisano 11 Maj 2017 Zrobię tapicerowane. Koszt wyplotu to 2,50 zł od dziurki (dziurek koło 80) co łącznie przekracza wartość tego krzesła, a nie bardzo poradziłbym sobie z montażem gotowej plecionki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 12 Maj 2017 Share Napisano 12 Maj 2017 Ja nie tapicerowałbym - dobra tkanina obiciowa wraz z płótnem, trawą morską, gwoździami, płótnem tapicerskim wcale tanio nie wyjdzie, a mebelek nie będzie miał charakteru.Np., tam https://wiklinowydom.pl/pl/p/Zestaw-do-naprawy-siedziska-krzesla-STANDARD/1691dostaniesz gotową siatkę ratanową, którą sobie odpowiednio dotniesz i zamocujesz.65zł,to nie majątek, a nie trzeba bawić się w wyplot,który de facto nie jest aż tak skomplikowany jak się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 13 Maj 2017 Autor Share Napisano 13 Maj 2017 Widziałem te zestawy. Moim zdaniem to się jednak nadaje tylko do montażu na klin, gdzie plecionkę wklejasz i klinujesz w specjalnym rowku. Przy otworkach tego się nie da zrobić i trzeba siedzisko wypleść. Tymczasem nie bawiłem się w rozwiązania epokowe. Siedzisko jest ze sklejki 5 mm, pianki tapicerskiej 3 cm + materiał. Co do trudności wyplotu, wszystko jest łatwe jak się wie jak t zrobić :) Jeżeli możesz polecić jakąś literaturę, czy linki, tutoriale, to dawaj, może się skuszę i spróbuję odtworzyć oryginalne siedzisko. Krzesło już oczyszczone, sklejone, zabejcowane po raz pierwszy i przeszlifowane. Dzisiaj drugi raz bejca, po wyschnięciu olej lniany, uzupełnianie dziur po robalach i wosk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Maj 2017 Share Napisano 14 Maj 2017 Irena Swaczyna - Meble - Naprawa i odnawianie".Chyba jedyna warta uwagi pozycja na rynku.W XIX i XX wieku, też się zasadniczo montowało na klin ratanowy.Dawno tego nie robiłem, ale nie ma tragedii w wyplataniu. Natomiast nigdy nie miałem okazji korzystać z wyplecionych gotowców.Gdyby w czasach, gdy łaziłem po pracowniach Muzeum Narodowego i warsztatach stolarskich takie coś było dostępne - nie zastanawiałbym się ani chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 15 Maj 2017 Autor Share Napisano 15 Maj 2017 Dzięki za namiar. Na pewno kupię tę pozycję. Z ciekawostek znalazłem jeszcze Przewodnik dla stolarzy" z 1862 - pozycja bardzo ciekawa:http://www.ordugh.org/materialy_inne,ksiazki.htmlPo klejeniu (klej skórny), bejcowaniu, olejowaniu i woskowaniu mebel prezentuje się jak na foto. Zdjęcie słabe, w realu drewno wygląda naprawdę szlachetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.