Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 194
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Z akcji prostowania granicy w rejonie Jaworzyny, w 1938 roku.
Z racji tego, że kadr nie jest dobrej rozdzielczości, a na ten przykład Kolega Jendrass narzeka na słabą jakość moich wrzutek i ma kłopoty z odróżnieniem konia od samochodu , oraz człowieka od motocykla, wyjaśniam:od lewej widoczne samochody, a w pobliżu kręcą się ułani zmotoryzowani pułku.

Napisano
Trochę więcej dystansu formoza58 ;)

Na zdjęciu droga Podspady-przeł. Zdziarska, ujęcie wykonane w zasadzie już przed samym wjazdem na przełęcz. W tle po lewej stronie charakterystyczna skała to Kýčera 1287 m npm. Po przebudowie drogi kilka lat temu układ nieco się zmienił, ale widoczek ten sam.
Napisano

Dystans prawie full to wyznaczyłeś Jendrass swoim żywiołowo nieprzemyślanym i zaczepnie niesprawiedliwym postem w wątku o 7 TP.Są inne formy wymiany zdań, choćby korespondencją mail- ową, a nie robienia teatrum" w wątku tematycznym grzecznie i z uśmieszkiem gejszy, która za chwilę wbije człowiekowi szpilę z koka . No ale cóż, jak wspomniałem... zaistniałeś :-(
Wierz mi, ja nie muszę. Jestem skromnym żuczkiem", bezinteresownym wolontariuszem, robiąc to co lubię od kilkunastu lat :-) A, że czasami ( nie nagminnie, jak To przedstawiłeś), zdarzają się fotografie bardzo marne, to póki nie pojawią się może z czasem ich znacznie lepsze odbitki, to udokumentować... bezcenne.
Nie mam do Ciebie urazy, ale będę ostrożny i zachowam dystans wg. Twojego zachowania ;-)

Zdjęcie przedstawia ułanów pułku podczas manewrów pomorskich, z przydzielonymi im na ten czas salamandrami" piechoty. Jedno z tych zdjęć, na którą lepsza będę czekał z nadzieją.

Napisano

Ładna fotka. Jednak to wydaje się nie defilada z manewrów pomorskich 1937 roku, która odbyła się w centrum Bydgoszczy, a zbiórka w ramach defilady przed Karolem II w Warszawie. W tle widać bardzo charakterystyczne dla Pól Mokotowskich maszty z flagami i zarys trybun. Sprzętowo 24pu jechał w defiladzie dokładnie w konfiguracji co na foto - PF621 i sam.ter. wz.34

Napisano
Na Twoim wyrażniej widać maszty, tyle że brak ściany drzew za nimi. Pewnie pułk sprzętowo jechał w tej samej konfiguracji tak w Warszawie, jak i w Bydgoszczy, tyle,że ja nie podałem w opisie, że to defilada w Bydgoszczy, lecz ułanów pułku podczas manewrów pomorskich. Ale spierał się nie będę ...
Napisano

Porównaj jeszcze jeden szczegół. Na moim" zdjęciu rząd masztów nie zgadza się konfiguracją masztów na tym kadrze z rewii z udziałem króla Rumuni w 1937 roku, na Polu Mokotowskim.

Napisano

I tutaj kolumna pułku wg. opisu na manewrach pomorskich. Stoją na drodze, już wzdłuż masztów w konfiguracji ze ścianą drzew, jak na mojej" fotografii. Ale, gdyby to było Pole Mokotowskie, byłby szpaler masztów po obu stronach drogi i brak drzew ( lub krzewów) widocznych od prawej strony.
Zważywszy, że defilada bydgoska była niemała, przed nimi defilowała piechota i to w dużej ilości, kawaleria i artyleria. Może widzimy tutaj jej ogonek", tym bardziej, że ułani jeszcze są tutaj delikatnie mówiąc na spocznij. Gdyby to była ostatnia prosta przed trybuną, zniknęły by kozły kbk i siedzieliby na ciężarówkach...