hosiko Napisano 22 Kwiecień 2017 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Początkowo myślałem, że to Phening ale jednak to nie to moim zdaniem. Moneta miedziana malutka z herbem i chyba część daty czytelna 179.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosiko Napisano 22 Kwiecień 2017 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Druga strona to głowa jednak napis nie mogę rozczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keasr223 Napisano 22 Kwiecień 2017 Share Napisano 22 Kwiecień 2017 A nie Sasek grubasek :) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosiko Napisano 22 Kwiecień 2017 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Jeśli się nie mylę to chyba nie. Dla porównania na foto mała moneta to ta, o którą pytam, a ta duża to powinien być właśnie sasek grubasek;) Więc jeśli mam rację co do saska to różnica jest duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 22 Kwiecień 2017 Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Hosiko, a czasem nie porównujesz Swojej monety z groszem Grubego ?Nie znam się i ślepym ale Twoja wygląda trochę jak szeląg Grubasa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosiko Napisano 22 Kwiecień 2017 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Trochę się gubię już teraz. Obie monety są moje. Na tym zdjęciu z zielonym tłem mała moneta to ta o którą pytam, dużą zidentyfikowałem jako właśnie szeląga. Obie są do siebie łudząco podobne ale niestety strasznie wytarte, a największa widoczna różnica to właśnie rozmiar.Teraz nie wiem czy mała to grosz a duża to szeląg, czy może całkiem źle wszystko rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2017 Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Szeląg Augusta III Sasa - ok. 14-15 mmGrosz Augusta III Sasa - ok. 20 mmto tak w skrócie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosiko Napisano 22 Kwiecień 2017 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2017 czyli mała moneta to to?https://cenum.pl/katalog/Polska/Polska_krolewska/August_III_Sas:szelag/2211/szelag_koronny.htmlDuża moneta to to?http://cenum.pl/katalog/Polska/Polska_krolewska/August_III_Sas:grosz/2115/grosz_koronny.html?y6430 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hosiko Napisano 22 Kwiecień 2017 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2017 OKi. Dzięki wielkie. Już teraz wszystko rozumiem. Sorki za upierdliwość ale dopiero zaczynam się tym bawić i jeszcze sporo mam do nauki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.