dodok2000 Napisano 1 Kwiecień 2017 Autor Napisano 1 Kwiecień 2017 Witam. Wpadło mi w ręce ostatni ciekawe pozłacane wisiorek-serduszko z grawerowanym rysunkiem. Prośba o opinię Kolegó co do okresu powstania i co moze przedstawiać grawerka. Z góry dziękuję.
dodok2000 Napisano 8 Kwiecień 2017 Autor Napisano 8 Kwiecień 2017 Ciekawi mnie okres powstania, oznaczenie symboli na awersie i przeznaczenie.
GEORG101 Napisano 8 Kwiecień 2017 Napisano 8 Kwiecień 2017 Nie doszukiwałbym sie jakiejś nadzwyczajnej symboliki..Okres powstania na moje oko to XX w.I jest to medalik na perfumy.W srodku był materiał który oborbował perfumy przez dziurke w medaliku.Poprzez kontakt ze skórą i jej ciepło woń uwalniała się pomału.Mam nadzieje,że rozwiałem wątpliwośćiPozd
dodok2000 Napisano 1 Kwiecień 2017 Autor Napisano 1 Kwiecień 2017 Witam. Wpadło mi w ręce ostatni ciekawe pozłacane wisiorek-serduszko z grawerowanym rysunkiem. Prośba o opinię Kolegó co do okresu powstania i co moze przedstawiać grawerka. Z góry dziękuję.
dodok2000 Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Napisano 9 Kwiecień 2017 Sądziłem że będzie starszy bo znaleziony w okolicach ruin zamku. Ale bardzo dziękuję za informację. Pozdr.
IdeL Napisano 1 Kwiecień 2017 Napisano 1 Kwiecień 2017 Nie wiem jakie to duże, ale wygląda to na tzw. dar wotywny.Wota w postaci serca symbolizowały bodajże gorliwą dewocję.
Korabkow Napisano 1 Kwiecień 2017 Napisano 1 Kwiecień 2017 Jakie duże? przecież widać w tle kratkę z zeszytu, około 2,5 cm. i jest to zawieszka wisiorek z dekoracją secesyjną czyli koniec XIX w.do lat 20-tych XX wieku.
dodok2000 Napisano 20 Kwiecień 2017 Autor Napisano 20 Kwiecień 2017 Nie wiem co masz na mysli ale uwierz mi ze wiecej tam kapsl i puszek po piwie niz smieci historii na tym trzeba by sie zastanowic.... Tak u nas dba sie o dziedzictwo narodowe.
ManyFace Napisano 9 Kwiecień 2017 Napisano 9 Kwiecień 2017 Fajne miejsca sobie wybierasz do poszukiwań...
waldi169 Napisano 2 Kwiecień 2017 Napisano 2 Kwiecień 2017 coś jak mojehttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/img_9418.jpgzdravim
Pytanie
dodok2000
Witam. Wpadło mi w ręce ostatni ciekawe pozłacane wisiorek-serduszko z grawerowanym rysunkiem. Prośba o opinię Kolegó co do okresu powstania i co moze przedstawiać grawerka. Z góry dziękuję.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.